Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ramkraken bij opticiens lijken nieuwe trend'

Geplaatst opdinsdag 23 maart 2021 - 11:45

Opticiens lijken het nieuwe doelwit te zijn van ramkrakers. De afgelopen maanden waren er verschillende ramkraken in het hele land. "Ze halen in een klap voor tienduizenden euro's spullen uit een zaak."

Dat zegt directeur Bas de Nes van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO). Ongeveer duizend opticiens in Nederland zijn bij deze unie aangesloten.

Ramkraak Sittard
Dinsdagochtend was er een ramkraak bij opticien Gijsen op het Tempelplein in Sittard. Een auto reed er rond 4:30 uur het pand binnen. Over een eventuele buit is nog niets bekend gemaakt. De eigenaar van de zaak wil daar voorlopig nog geen mededelingen over doen.

Lees ook: Ramkraak: auto rijdt winkel binnen in Sittard

Meer geweld
"We zien dit soort ramkraken steeds vaker", zegt De Nes. "Het begon een jaar of vijf geleden en is helaas een trend aan het worden. We zien ook dat er steeds meer geweld wordt gebruikt, soms zelfs explosieven." In een paar minuten kunnen de ramkrakers een buit maken van tienduizenden euro's.

"In het begin werden er alleen dure zonnebrillen gestolen", zegt de directeur van NUVO. "Nu worden ook gewone brillen meegenomen van dure merken, die tussen 500 en 1000 euro per bril kosten."

Zwarte markt
De gestolen brillen zijn volgende NUVO goed verhandelbaar op de zwarte markt. "We zien ze terug op Markplaats.nl, het zwarte circuit of gewoon bij helers op straat of in de kroeg. We denken dat de brillen vaak in opdracht worden gestolen", zegt De Nes.

De schade voor de opticiens is na een ramkraak groot. Ze zijn niet alleen de kostbare brillen kwijt, maar hebben vaak ook flinke schade aan hun pand. "Het herstellen van een pui na een ramkraak kost al gauw 30.000 euro of meer."

Video: Track '88

Wat kunnen opticiens doen?
Het belangrijkste advies dat de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven aan haar leden geeft, is om de kostbare brillen 's nachts uit de etalage te halen. "Stop die bekende merken 's nachts in de kluis, net zoals juweliers dit doen", zegt de directeur van NUVO. "Het is ook van belang dat opticiens dit op bordjes in hun zaak laten weten. Dieven komen namelijk bijna altijd van tevoren op bezoek in de winkel om te kijken. Als ze dan lezen dat de dure brillen 's nachts in de kluis liggen, weerhoudt hen dat er mogelijk van om 's nachts terug te komen."

Van de daders van de ramkraak in Sittard ontbreekt vooralsnog elk spoor. Ze sloegen na de ramkraak op de vlucht. De politie is bezig met onderzoek. Bas de Nes vermoedt dat het mogelijk om bendes gaat. "We zijn in gesprek met de Nationale Politie om dit te onderzoeken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen