Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ramkraakbende' hangt jaren cel boven het hoofd

Geplaatst opmaandag 28 januari 2019 - 16:38

Justitie wil dat leden van de vermeende ramkraakbende anderhalf jaar tot ruim vier jaar de gevangenis in gaan. De mannen worden verdacht van minstens 47 ramkraken in het zuiden van Limburg.

De acht mannen zouden in 2013 en 2014 hebben toegeslagen bij verschillende winkels. Vier andere mannen waren destijds minderjarig en zijn inmiddels berecht door de kinderrechter.

Lees ook: Bende verdacht van 47 ramkraken: 'Jaren celstraf'

Grote jongens
De zwaarste strafeisen zijn voor Niels S. (24), Stefan M. (32) en Niels H. (38). Zij worden verdacht van betrokkenheid bij respectievelijk 31, 27 en 24 strafbare feiten binnen dit dossier. Als het aan justitie ligt, gaat de jongste Niels ruim vier jaar de cel in. Tegen Stefan en de oudere Niels is ruim vier en bijna drie jaar gevangenis geëist, al zou er bij Niels H. nog een voorwaardelijke straf van acht maanden bij moeten komen als het aan justitie ligt.

Lagere straffen
Voor andere figuranten in het dossier was de officier van justitie iets genadiger. Zo hangt Kevin K. (29) ruim 2,5 jaar gevangenis boven het hoofd en kijkt Pipo R. (24) tegen drie jaar cel aan. Ook zou Pipo nog 47 weken voorwaardelijk opgelegde jeugddetentie moeten uitzitten. De mannen met de kleinste rol in deze zaak, Oscar H. (29), Kevin G. (33) en Loris P. (23), hoorden respectievelijk anderhalf jaar cel, anderhalf jaar cel en een taakstraf van 240 uur eisen.

Lees ook: Het gezicht van de ramkraakbende: 'Foute dingen gedaan'

Ware plaag
De officier benadrukte de enorme impact van de zaak. "Deze groep was een ware plaag voor winkeliers en auto-eigenaren. Diefstallen hadden grote gevolgen voor winkels; die konden eigenlijk niet meer open nadat de groep was langsgeweest. Het dieptepunt was de diefstal uit een kledingwinkel, met meer dan 20.000 euro schade. Hier is sprake van beroepscriminaliteit, ten koste van mensen die 's ochtends gewoon naar hun werk moeten."

Overigens had justitie hogere celstraffen willen eisen, maar er wordt rekening gehouden met het feit dat de zaak lang is blijven liggen.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen