Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ramkraakbende' hangt jaren cel boven het hoofd

Geplaatst opmaandag 28 januari 2019 - 16:38

Justitie wil dat leden van de vermeende ramkraakbende anderhalf jaar tot ruim vier jaar de gevangenis in gaan. De mannen worden verdacht van minstens 47 ramkraken in het zuiden van Limburg.

De acht mannen zouden in 2013 en 2014 hebben toegeslagen bij verschillende winkels. Vier andere mannen waren destijds minderjarig en zijn inmiddels berecht door de kinderrechter.

Lees ook: Bende verdacht van 47 ramkraken: 'Jaren celstraf'

Grote jongens
De zwaarste strafeisen zijn voor Niels S. (24), Stefan M. (32) en Niels H. (38). Zij worden verdacht van betrokkenheid bij respectievelijk 31, 27 en 24 strafbare feiten binnen dit dossier. Als het aan justitie ligt, gaat de jongste Niels ruim vier jaar de cel in. Tegen Stefan en de oudere Niels is ruim vier en bijna drie jaar gevangenis geëist, al zou er bij Niels H. nog een voorwaardelijke straf van acht maanden bij moeten komen als het aan justitie ligt.

Lagere straffen
Voor andere figuranten in het dossier was de officier van justitie iets genadiger. Zo hangt Kevin K. (29) ruim 2,5 jaar gevangenis boven het hoofd en kijkt Pipo R. (24) tegen drie jaar cel aan. Ook zou Pipo nog 47 weken voorwaardelijk opgelegde jeugddetentie moeten uitzitten. De mannen met de kleinste rol in deze zaak, Oscar H. (29), Kevin G. (33) en Loris P. (23), hoorden respectievelijk anderhalf jaar cel, anderhalf jaar cel en een taakstraf van 240 uur eisen.

Lees ook: Het gezicht van de ramkraakbende: 'Foute dingen gedaan'

Ware plaag
De officier benadrukte de enorme impact van de zaak. "Deze groep was een ware plaag voor winkeliers en auto-eigenaren. Diefstallen hadden grote gevolgen voor winkels; die konden eigenlijk niet meer open nadat de groep was langsgeweest. Het dieptepunt was de diefstal uit een kledingwinkel, met meer dan 20.000 euro schade. Hier is sprake van beroepscriminaliteit, ten koste van mensen die 's ochtends gewoon naar hun werk moeten."

Overigens had justitie hogere celstraffen willen eisen, maar er wordt rekening gehouden met het feit dat de zaak lang is blijven liggen.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen