Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ramkraakbende' hangt jaren cel boven het hoofd

Geplaatst opmaandag 28 januari 2019 - 16:38

Justitie wil dat leden van de vermeende ramkraakbende anderhalf jaar tot ruim vier jaar de gevangenis in gaan. De mannen worden verdacht van minstens 47 ramkraken in het zuiden van Limburg.

De acht mannen zouden in 2013 en 2014 hebben toegeslagen bij verschillende winkels. Vier andere mannen waren destijds minderjarig en zijn inmiddels berecht door de kinderrechter.

Lees ook: Bende verdacht van 47 ramkraken: 'Jaren celstraf'

Grote jongens
De zwaarste strafeisen zijn voor Niels S. (24), Stefan M. (32) en Niels H. (38). Zij worden verdacht van betrokkenheid bij respectievelijk 31, 27 en 24 strafbare feiten binnen dit dossier. Als het aan justitie ligt, gaat de jongste Niels ruim vier jaar de cel in. Tegen Stefan en de oudere Niels is ruim vier en bijna drie jaar gevangenis geëist, al zou er bij Niels H. nog een voorwaardelijke straf van acht maanden bij moeten komen als het aan justitie ligt.

Lagere straffen
Voor andere figuranten in het dossier was de officier van justitie iets genadiger. Zo hangt Kevin K. (29) ruim 2,5 jaar gevangenis boven het hoofd en kijkt Pipo R. (24) tegen drie jaar cel aan. Ook zou Pipo nog 47 weken voorwaardelijk opgelegde jeugddetentie moeten uitzitten. De mannen met de kleinste rol in deze zaak, Oscar H. (29), Kevin G. (33) en Loris P. (23), hoorden respectievelijk anderhalf jaar cel, anderhalf jaar cel en een taakstraf van 240 uur eisen.

Lees ook: Het gezicht van de ramkraakbende: 'Foute dingen gedaan'

Ware plaag
De officier benadrukte de enorme impact van de zaak. "Deze groep was een ware plaag voor winkeliers en auto-eigenaren. Diefstallen hadden grote gevolgen voor winkels; die konden eigenlijk niet meer open nadat de groep was langsgeweest. Het dieptepunt was de diefstal uit een kledingwinkel, met meer dan 20.000 euro schade. Hier is sprake van beroepscriminaliteit, ten koste van mensen die 's ochtends gewoon naar hun werk moeten."

Overigens had justitie hogere celstraffen willen eisen, maar er wordt rekening gehouden met het feit dat de zaak lang is blijven liggen.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen