Overslaan en naar de inhoud gaan

Ramadan in coronatijd: 'Juist nu behoefte aan bezinning'

Geplaatst opdinsdag 13 april 2021 - 6:00

De ramadan kan ondanks de coronapandemie rekenen op veel animo in Limburg. Sterker nog: "Door de huidige crisis is er juist meer behoefte aan levensbeschouwing en religie."

Dat zegt Aissia Mezziani, zelf overtuigd moslim en bestuurslid van het Provinciaal Platform voor Diversiteit Limburg. De ramadan begint op dinsdag 13 april en duurt tot woensdag 12 mei.

Maan als startschot
Wanneer de ramadan begint, hangt officieel af van de stand van de maan. De nieuwe maan wordt verwacht op dinsdag 13 april. Dat is het startschot voor de islamitische vastenmaand. "Normaal gesproken verbreken moslims het vasten dan bij zonsondergang, rond half negen ongeveer. Dan begint de maaltijd, de zogeheten iftar. Dit jaar is dat steeds in besloten kring, alleen met het eigen gezin dus."

Afwachting van uitslag
"Natuurlijk ziet de ramadan er tijdens de coronapandemie anders uit dan normaal." De oorzaak daarvan ondervindt hij momenteel aan den lijve: "Ik ben ziek en daarom in afwachting van de uitslag van mijn coronatest", vertelt een kuchende Mezziani via de telefoon.

Thuis bidden
Ook het traditionele avondgebed komt te vervallen: "Dat kan natuurlijk niet tijdens de avondklok. In plaats daarvan bidden moslims thuis en zijn er 's middags gebedsdiensten in de moskee. Afhankelijk van de grootte van de moskee mag er dan een select aantal mensen naar binnen."

Gebrek aan giften
In de Tehvit-Moskee in Venlo zijn er dat bijvoorbeeld maximaal dertig. De coronamaatregelen worden er strikt nageleefd volgens Hakan Tasdemir, secretaris van die moskee. Hij onderschrijft dat in deze tijd de behoefte aan religie groot is. Toch betekent dat niet dat de moskeeën garen spinnen bij de toegenomen belangstelling voor het geloof. Integendeel: "Omdat er veel minder mensen fysiek langskomen, lopen we veel inkomsten mis. Vervelend, want we zijn volledig afhankelijk van giften van onze leden. We kunnen onze vaste lasten nog altijd betalen, maar het is geen vetpot."

Invloed avondklok ongewis
Hij vertelt dat er daarom ook digitale gebedsdiensten plaatsvinden. "En we gaan bij zieke mensen langs. We zien namelijk dat de behoefte aan contact groot is." Tasdemir wil nog niet vooruitlopen op een eventuele afschaffing van de avondklok gaandeweg de ramadan. "In dat geval overleggen we eerst met onze landelijke koepel wat wijsheid is in die situatie."

De moslimgemeenschap in Limburg telt ongeveer 90.000 mensen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen