Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Radicalisering in Limburg: vijftien extremisten in beeld

Geplaatst opvrijdag 12 oktober 2018 - 17:55

In de provincie Limburg worden minstens vijftien personen gevolgd, omdat er vermoedens bestaan dat ze geradicaliseerd zijn. Het gaat hierbij niet alleen om geradicaliseerde moslims; ook extreemrechtse radicalen worden in de gaten gehouden.

Dat blijkt uit onderzoek van L1.

Nieuwe aanpak
De aanpak die wordt gehanteerd, de zogeheten persoonsgerichte aanpak, is relatief nieuw. Sinds enkele jaren werken verschillende gemeenten samen met partijen als de politie, het Openbaar Ministerie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de reclassering en zorg- en welzijnspartijen. Wanneer er meldingen binnenkomen, beoordeelt deze groep of er sprake is van radicalisering en welke stappen er genomen worden.

Vijftien 'radicalen'
Een rondgang langs de vijf grote gemeenten in onze provincie leert dat er zeker vijftien mensen worden gevolgd. Zo laat de gemeente Roermond, die optreedt namens Midden-Limburg, weten dat er daar zeven mensen op de radar staan. In Maastricht worden er in 2018 drie personen gevolgd, terwijl dat er in Sittard-Geleen zeker vijf zijn. Heerlen weigert cijfers te geven, terwijl Venlo niemand volgt. "Er wordt wel eens een signaal besproken, maar dit hebben we niet kunnen duiden als radicalisering", zegt een gemeentewoordvoerder.

Foto: L1

Paspoorten afgepakt
De drie mensen die in Maastricht worden gevolgd, zijn beoordeeld en in de categorie 'risicogroep' geplaatst. Deze mensen hebben onder andere hun paspoort moeten inleveren. Een jaar eerder hebben vier mensen hun paspoort moeten afgeven in de provinciehoofdstad.

Social media
De gemeente Sittard-Geleen zegt gemiddeld vijf tot acht mensen te volgen. Een woordvoerster benadrukt dat het gaat om mogelijke radicalisering. "Signalen zijn uiteenlopend. Met andere woorden: je kunt niet, zonder meer, spreken over vijf tot acht geradicaliseerde moslims." Er wordt gehandeld op basis van verschillende signalen, zo vertelt de woordvoerster. "Een voorbeeld daarvan is het plotseling verspreiden van bepaalde denkbeelden via social media."

Deze aanpak moet er onder meer voor zorgen dat terreurdaden worden voorkomen. Onlangs werden er in Weert verschillende mannen opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag, mede dankzij deze aanpak. De mannen waren immers al even in beeld in Arnhem, waar ze vandaan komen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen