Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Radicalisering in Limburg: vijftien extremisten in beeld

Geplaatst opvrijdag 12 oktober 2018 - 17:55

In de provincie Limburg worden minstens vijftien personen gevolgd, omdat er vermoedens bestaan dat ze geradicaliseerd zijn. Het gaat hierbij niet alleen om geradicaliseerde moslims; ook extreemrechtse radicalen worden in de gaten gehouden.

Dat blijkt uit onderzoek van L1.

Nieuwe aanpak
De aanpak die wordt gehanteerd, de zogeheten persoonsgerichte aanpak, is relatief nieuw. Sinds enkele jaren werken verschillende gemeenten samen met partijen als de politie, het Openbaar Ministerie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de reclassering en zorg- en welzijnspartijen. Wanneer er meldingen binnenkomen, beoordeelt deze groep of er sprake is van radicalisering en welke stappen er genomen worden.

Vijftien 'radicalen'
Een rondgang langs de vijf grote gemeenten in onze provincie leert dat er zeker vijftien mensen worden gevolgd. Zo laat de gemeente Roermond, die optreedt namens Midden-Limburg, weten dat er daar zeven mensen op de radar staan. In Maastricht worden er in 2018 drie personen gevolgd, terwijl dat er in Sittard-Geleen zeker vijf zijn. Heerlen weigert cijfers te geven, terwijl Venlo niemand volgt. "Er wordt wel eens een signaal besproken, maar dit hebben we niet kunnen duiden als radicalisering", zegt een gemeentewoordvoerder.

Foto: L1

Paspoorten afgepakt
De drie mensen die in Maastricht worden gevolgd, zijn beoordeeld en in de categorie 'risicogroep' geplaatst. Deze mensen hebben onder andere hun paspoort moeten inleveren. Een jaar eerder hebben vier mensen hun paspoort moeten afgeven in de provinciehoofdstad.

Social media
De gemeente Sittard-Geleen zegt gemiddeld vijf tot acht mensen te volgen. Een woordvoerster benadrukt dat het gaat om mogelijke radicalisering. "Signalen zijn uiteenlopend. Met andere woorden: je kunt niet, zonder meer, spreken over vijf tot acht geradicaliseerde moslims." Er wordt gehandeld op basis van verschillende signalen, zo vertelt de woordvoerster. "Een voorbeeld daarvan is het plotseling verspreiden van bepaalde denkbeelden via social media."

Deze aanpak moet er onder meer voor zorgen dat terreurdaden worden voorkomen. Onlangs werden er in Weert verschillende mannen opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag, mede dankzij deze aanpak. De mannen waren immers al even in beeld in Arnhem, waar ze vandaan komen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Ingrid is het Vastelaovesgezicht 2019!

Na een werkelijk zinderende finale hebben we een winnares! Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Ingrid Breugelmans uit Roermond!

Als hét L11 Alaaf Vastelaovesgezicht van 2019 ben je te zien tijdens het hele vastelaovesseizoen. Dat kan zijn op L1 TV, op de website, op onze Facebookpagina of bij nog andere uitingen. We maken een mooie, professionele foto van je die hiervoor gebruikt wordt.

Bekijk veel meer over het Vastelaovesgezicht
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Fabienne Nijsten, Kirsten Paulus, Sander Kleikers en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen