Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Radicalisering in Limburg: vijftien extremisten in beeld

Geplaatst opvrijdag 12 oktober 2018 - 17:55

In de provincie Limburg worden minstens vijftien personen gevolgd, omdat er vermoedens bestaan dat ze geradicaliseerd zijn. Het gaat hierbij niet alleen om geradicaliseerde moslims; ook extreemrechtse radicalen worden in de gaten gehouden.

Dat blijkt uit onderzoek van L1.

Nieuwe aanpak
De aanpak die wordt gehanteerd, de zogeheten persoonsgerichte aanpak, is relatief nieuw. Sinds enkele jaren werken verschillende gemeenten samen met partijen als de politie, het Openbaar Ministerie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de reclassering en zorg- en welzijnspartijen. Wanneer er meldingen binnenkomen, beoordeelt deze groep of er sprake is van radicalisering en welke stappen er genomen worden.

Vijftien 'radicalen'
Een rondgang langs de vijf grote gemeenten in onze provincie leert dat er zeker vijftien mensen worden gevolgd. Zo laat de gemeente Roermond, die optreedt namens Midden-Limburg, weten dat er daar zeven mensen op de radar staan. In Maastricht worden er in 2018 drie personen gevolgd, terwijl dat er in Sittard-Geleen zeker vijf zijn. Heerlen weigert cijfers te geven, terwijl Venlo niemand volgt. "Er wordt wel eens een signaal besproken, maar dit hebben we niet kunnen duiden als radicalisering", zegt een gemeentewoordvoerder.

Foto: L1

Paspoorten afgepakt
De drie mensen die in Maastricht worden gevolgd, zijn beoordeeld en in de categorie 'risicogroep' geplaatst. Deze mensen hebben onder andere hun paspoort moeten inleveren. Een jaar eerder hebben vier mensen hun paspoort moeten afgeven in de provinciehoofdstad.

Social media
De gemeente Sittard-Geleen zegt gemiddeld vijf tot acht mensen te volgen. Een woordvoerster benadrukt dat het gaat om mogelijke radicalisering. "Signalen zijn uiteenlopend. Met andere woorden: je kunt niet, zonder meer, spreken over vijf tot acht geradicaliseerde moslims." Er wordt gehandeld op basis van verschillende signalen, zo vertelt de woordvoerster. "Een voorbeeld daarvan is het plotseling verspreiden van bepaalde denkbeelden via social media."

Deze aanpak moet er onder meer voor zorgen dat terreurdaden worden voorkomen. Onlangs werden er in Weert verschillende mannen opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag, mede dankzij deze aanpak. De mannen waren immers al even in beeld in Arnhem, waar ze vandaan komen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures

Meest gelezen