Overslaan en naar de inhoud gaan

Racisme-actievoerders hangen nieuwe straatnaamborden op

Geplaatst opzondag 21 maart 2021 - 13:53

Actiegroepen tegen racisme hebben zondag in onder meer Roermond, Sittard, Venlo, Heerlen en Maastricht nieuwe straatnaamborden opgehangen.

De straten dragen momenteel de namen van "misdadigers uit de koloniale tijd van Nederland", aldus de actiegroepen. Behalve in Limburg, vond de actie ook plaats in Noord-Brabant.

Dag Tegen Racisme
De namen van de oude 'zeeschurken' zijn onder meer vervangen door helden uit onze huidige tijd. Dat hebben de actiegroepen zondag op de Internationale Dag Tegen Racisme bekendgemaakt. De aan Kick Out Zwarte Piet verbonden actievoerders gingen ook de straat op om inwoners naar hun mening te vragen.

Scholen
"Het doel van de actie is te bereiken dat mensen zich bewust worden van het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden en dat er in het onderwijs educatie komt over dit verleden", aldus de actiegroepen in een zondag gepubliceerde verklaring. "De actievoerders roepen scholen op om hiermee aan de slag te gaan. Ook roepen ze gemeenten op om onderschriften bij straatnamen toe te voegen die het echte verhaal vertellen."

De Ruyter
Op foto's op Facebook is te zien dat straatnaamborden als de Jan Pieterszoon Coenstraat, Tromplaan, Jan van Riebeeckstraat, Michiel de Ruyterstraat, Piet Heinstraat en Witte de Withstraat in ongenade vallen. "De komende weken zullen we educatieve posts plaatsen over verschillende personen uit ons verleden. Zeeschurken én helden!", kondigen de actiegroepen aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen