Overslaan en naar de inhoud gaan

Race tegen de klok voor Nedcar

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2020 - 22:08

Het wordt een race tegen de klok voor VDL Nedcar om voor 2024 een nieuwe opdrachtgever te vinden. Dat zeggen kenners van de automarkt. VDL Nedcar moet op zoek naar een nieuwe opdrachtgever omdat BMW vanaf eind 2023 stopt met de productie in Born.

'Zorgelijk en heftig nieuws', reageerde VDL Nedcar-directeur Paul van Vuuren op de beslissing dat BMW er mee stopt in Born. Tegelijkertijd zei hij ook: 'er gaat een deur dicht, maar er gaan ramen open.' Natuurlijk zal de directeur tot het laatst optimistisch blijven, maar Van Vuuren heeft er ook een verhaal bij. Er wordt al gesproken met partijen in China. Het netwerk van moederbedrijf VDL wordt daarbij ingezet, zelfs de overheid wil bemiddelen.

Reëel
"Het is zeker reëel dat Chinese autoproducenten naar Europa willen komen om elektrische auto's te gaan maken", zegt Harm Weken van Fier Automotive. Weken kent de markt van het elektrisch rijden en was in het verleden ook intensief betrokken bij Nedcar. "Alleen is de vraag: op welke termijn zijn ze zo ver en kan VDL Nedcar daar op wachten?"

Video: L1

De productie van BMW's en Mini's in Born stopt weliswaar pas eind 2023, maar drie jaar is niet heel lang in de auto-industrie. "Het begint er mee dat je een fabriek moet inrichten op de te bouwen auto, dat kan zomaar een klein jaartje duren. Dan moet je nog contracten afsluiten, dat gaat in die wereld niet in een paar weken."

Video: L1

Hogere eisen
Verder denkt Weken dat de Chinese merken nog niet helemaal klaar zijn voor de Europese markt. "China zelf is inmiddels een gigantische groeimarkt, ze timmeren ook al aardig aan de weg in bijvoorbeeld Zuid-Amerika en Rusland. Maar Europa is nog een ander verhaal. Hier liggen de eisen van consumenten weer net wat hoger en dat niveau halen ze nog lang niet altijd. En ze zullen ook eerst zeker willen ervaren dat de Europeanen Chinese auto's willen kopen, dus die omzetcijfers moeten omhoog voordat ze de auto's ook hier gaan laten maken."

Video: L1

Maar dat Chinese producenten de ambitie hebben Europa te veroveren, staat voor Weken vast. "Hopelijk ontwikkelt de markt zich snel en zijn er partijen klaar om in 2024, of niet veel later, in zee te gaan met VDL Nedcar. Want het is een prachtig bedrijf, alom geprezen in de autowereld. Het zou heel zonde zijn als dat verdwijnt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen