Overslaan en naar de inhoud gaan

'Rabobank financierde mestfraudeurs in Noord-Limburg'

Geplaatst opvrijdag 10 november 2017 - 11:31

De Rabobank heeft jarenlang mestfraudeurs in onder meer Noord-Limburg gefinancierd.

Dat meldt NRC op basis van een eigen onderzoek.

De bank zou de afgelopen jaren transporteurs en handelaren in dierlijke mest hebben geholpen met de financiering, terwijl bekend was dat die zich schuldig maakten aan fraude. Het gaat om bedrijven in Noord-Limburg en Oost-Brabant.

Ernstige vervuiling
Door de mestfraude raakte het grondwater ernstig vervuild. Volgens NRC wordt de mest op grote schaal illegaal uitgereden op weiden en akkers. Veel boeren en transporteurs zouden in hun boekhouding liegen over de hoeveelheid en de samenstelling van de mest die ze gebruiken.

Groot onderzoek
Politie en justitie zijn op dit moment bezig met een groot onderzoek naar Bela Group in Venlo en Ysselsteyn vanwege fraude met mest- en afvalstoffen. Volgens justitie werd er sinds 2013 drie keer zoveel afval en dierlijke mest verwerkt als is toegestaan in de vergunning.

Lees ook: Onderzoek naar grootschalige mestfraude Noord-Limburg

Lekkende silo
Eind oktober deed justitie een inval. Het bedrijf is voorlopig stilgelegd. Ook loopt er een onderzoek van het Waterschap Limburg naar hetzelfde bedrijf. Eind september zou 25 ton vloeibaar stikstof uit een lekkende silo in het riool gelopen zijn. Ook kwam zo'n 400 ton terecht in de Maas.

Lees ook: Verdacht Limburgs bedrijf stilgelegd vanwege mestfraude

Individuele zaak
De Rabobank wil niet reageren op de berichtgeving van NRC. "Zoals bekend gaan we niet in op vragen die betrekking hebben op individuele klantsituaties", laat de bank aan de krant weten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen