Overslaan en naar de inhoud gaan

Raayland College krijgt eerste Agora-klas in Noord-Limburg

Geplaatst opdonderdag 4 februari 2021 - 17:00

Een klas waarin leerlingen niet worden ingedeeld op basis van hun verkregen schooladvies: het Raayland College in Venray begint met een proefproject. Vanaf komend schooljaar heeft de school een zogenoemde Agora-klas. Daarin zitten leerlingen van verschillende niveaus (vmbo, havo en vwo) samen.

Het Raayland College is de eerste school in Noord-Limburg die Agora onderwijs aanbiedt. Naast het Niekée in Roermond, dat sinds 2014 een Agora-klas heeft, zijn er in de rest van Nederland in totaal nog negen andere scholen met deze onderwijsvorm.

Leerdoelen
In het Agora-onderwijs bepalen leerlingen zelf wat ze willen leren. Hebben ze bijvoorbeeld voor hun leerdoel en vervolgonderwijs geen Duits nodig, dan hoeven ze die taal ook niet te leren. Ook mogen kinderen zelf bepalen hoe ze laten zien dat ze alle vaardigheden onder de knie hebben. "Elk kind heeft een eigen doel en leerweg, los van of hij vmbo of vwo advies heeft", zegt rector Bas van Rooijen van het Raayland College. "Hij of zij hoeft dus geen groepslessen te volgen op een bepaald leerniveau.”

Volgens de rector leren de kinderen in een Agora-klas hetzelfde als kinderen op een gewone middelbare school. “De leerlingen doen uiteindelijk allemaal eindexamen, net als jongeren uit reguliere klassen.”

Andere gemeenten
Van Rooijen verwacht dat tussen de 15 en 30 leerlingen worden aangemeld voor het proefproject. “Het zijn jongeren die nu in groep 8 zitten en dus moeten kiezen voor een middelbare school. We verwachten ook leerlingen uit buurgemeenten Horst aan de Maas en Boxmeer."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen