Overslaan en naar de inhoud gaan

Raayland College adopteert graf Engelse militair

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 22:48

Het Raayland College heeft een graf geadopteerd op de Militaire Erebegraafplaats van het Gemenebest in Venray. Het gaat om de Engelse militair Sydney Howard Underwood.

Met de adoptie door het Raayland College zijn alle 693 graven op de Venrayse begraafplaats geadopteerd.

'Louter symbolisch'
"Het adopteren van een graf is eigenlijk louter symbolisch. Het is niet zo dat je eigenaar wordt. We vragen aan adoptanten om het graf regelmatig te bezoeken. Bijvoorbeeld op de sterfdag van deze persoon", licht Tom van Mierlo van Stichting Adoptiegraven Venray toe.

Hij had niet verwacht dat alle graven binnen anderhalf jaar tijd zouden zijn geadopteerd.

Informatie achterhalen
Over de Engelse militair, van wie het Raayland College het graf heeft geadopteerd, is nog niet veel bekend. Daarom moeten leerlingen meer informatie over hem zien te achterhalen. Dat doen zij volgend schooljaar tijdens de geschiedenislessen. Rector Bas van Rooijen: "Wat is nou mooier dan dat te doen op de begraafplaats, waar de leerlingen de verhalen achter de militairen kunnen ontdekken."

Lessen
De leerlingen kijken uit naar de lessen waarin zij met het onderwerp aan de slag gaan. "Het is best wel speciaal en het is belangrijk dat deze mensen altijd herinnerd worden”, vertelt Britt Jeucken. Maud Vogelzangs vult aan: “Ik vind het leuk dat we wat anders doen dan alleen maar vanuit het boek werken."

'Nieuwe generatie'
Van Mierlo vindt het extra bijzonder dat juist een school het laatst beschikbare graf heeft geadopteerd. "Het is heel fijn om te zien dat er ook vanuit de nieuwe generatie belangstelling is om te weten wat er met de mensen die hier liggen, is gebeurd", zegt hij.

Werk voortzetten
Piet Snellen, initiatiefnemer van Stichting Adoptiegraven Venray, is in januari dit jaar overleden. De overige bestuursleden wilden zijn werk graag voortzetten. Van Mierlo: "De cirkel van adopties is nu rond, maar het echte werk begint pas. We vragen adoptanten namelijk ook of zij een foto van de militair kunnen achterhalen. Zo krijgt het graf een gezicht."

Van de 693 graven heeft de stichting tot nu toe van zo'n 100 militairen alle informatie verzameld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen