Bij ruim 28.000 Roermondse huishoudens plofte een dikke maand geleden een groen-rode raamposter op de deurmat. De posteractie lijkt zijn effect niet gemist te hebben.
Wie in de coronacrisis op welke wijze dan ook hulp nodig heeft, kon de poster met de rode zijde naar buiten gericht op het raam plakken, hulpaanbieders hingen juist de groene zijde op. De bijgevoegde telefoonnummers moesten beide kampen dan verbinden.
Lees ook: Coronacrisis: Roermondenaren krijgen rood-groene poster
Bewaren
Hoeveel mensen er precies geholpen zijn door de raamposter, kan campagneleider Patty de Wit van de gemeente Roermond echter niet inschatten. "Je hebt beperkt zicht op het aantal mensen dat de poster ophangt. Voor sommigen is het ook een barrière om de poster op te hangen: mensen vragen niet graag om hulp of zijn bang kwaadwilligen op verkeerde gedachten te brengen. Maar aan de mensen die de poster nog niet gebruikt hebben roep ik op om deze te bewaren. Misschien kun je 'm voor een acute situatie op een later moment goed gebruiken."
Isolatie
Rob Hompe, initiator van de posteractie die eind maart door unanieme Roermondse raadssteun op gang kwam, onderschrijft die oproep. "Als er een werkelijke lockdown komt, heb je de poster misschien hard nodig. Daar was de raamposter in eerste instantie ook voor bedoeld, voor een situatie waarbij mensen meer en meer geïsoleerd raken. We wisten aanvankelijk natuurlijk niet hoe de overheidsmaatregelen zich in april zouden ontwikkelen."
'Op de Roermondenaar kun je rekenen'
Volgens Hompe is het effect van de actie ook nu al voelbaar. "Heel veel mensen hebben een steuntje in de rug gekregen, dat ze niet vergeten worden. En het is goed voor het saamhorigheidsgevoel." Die saamhorigheid was al zichtbaar bij de verspreiding van het materiaal. "Binnen no time hadden we meer dan honderd vrijwilligers daarvoor op de been. Dat geeft aan dat je op de Roermondenaar kunt rekenen", aldus Hompe.

Come Together
De raamposter viel samen met een hulpkaart en een flyer van de zogeheten Belbrigade in de bus. Die Belbrigade bestaat intussen uit zo'n 350 vrijwilligers die gezamenlijk regelmatig met meer dan honderd aanvragers een praatje maken. De vrijwilligers bellen ouderen in quarantaine en vragen of ze mogelijk hulp kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld boodschappen doen of het wegbrengen van lege flessen. Het is een van de acties onder de vlag van Come Together, een gemeentecampagne die al bestond.
Lees ook: Poster voor hulp tijdens coronacrisis
Het platform Come Together was oorspronkelijk in het leven geroepen om de inclusie van bepaalde groepen in de Roermondse samenleving te stimuleren. Toen de coronacrisis opdoemde, werd onder het motto 'twee vliegen in één klap' de raamposter het toonbeeld van de campagne. Alle initiatieven, van Bliefthoesfestival tot voedselbanksteun en van een jongerenraad tot alzheimercafé, zijn terug te vinden op een website.
Impuls
Het gaat om niet-commerciële initiatieven. "Come Together laat de sociale kracht van de gemeente zien", aldus De Wit. "We hebben een fundament gelegd, dat moeten we zeker nu vasthouden. De gemeente gaat ook door met de campagne. Wij doen dat niet op individueel niveau, dat is aan de initiatieven zelf, maar we hebben als gemeente wel een signaalfunctie." De posteractie is een welkome impuls gebleken, geeft De Wit aan "Zeker voor de naamsbekendheid van Come Together, maar vooral ook omdat je ziet dat mensen elkaar een warm hart toedragen."
De raamposter heeft al met al zo'n 1500 euro gekost, stelt Hompe. "Dat is de bewustwording die het heeft opgeleverd zeker waard geweest."