Overslaan en naar de inhoud gaan

Raadslid Weert nam contant COA-geld aan voor Irakese familie

Geplaatst opwoensdag 1 juli 2020 - 15:04

Fractievoorzitter Conny Beenders van De Ultieme Samenwerking Weert (DUS Weert) heeft bij herhaling contant geld aangenomen uit de COA-gelden van de gemeente. De COA-gelden krijgt de gemeente omdat zij een asielzoekerscentrum huisvest.

Dit bevestigt Beenders woensdag aan L1. "Ik heb contant geld aangenomen en dat is gebruikt om de huur te betalen van de woning van een Irakees gezin." Beenders heeft deze vluchtelingenfamilie, die bestaat uit ouders en twee kinderen, in 2015 leren kennen in het asielzoekerscentrum in Weert. De fractievoorzitter van DUS Weert was toen vrijwilliger in het azc.

Procedures
"Vanuit het azc is de familie naar een woning gegaan." Het gezin heeft volgens Beenders jarenlang in procedures gezeten bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Hoelang die procedures hebben geduurd en sinds wanneer de familie in een woning zit wil Beenders niet zeggen. Wel heeft het gezin volgens haar inmiddels een verblijfsvergunning.

Raadsleden
Beenders komt met haar verklaring een dag nadat de gemeente Weert de stukken over de besteding van de COA-gelden openbaar heeft gemaakt. Dinsdagavond heeft zij de raadsleden tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd over haar hulp aan het Irakese gezin.

Syrische vluchteling
Uit de openbaar geworden stukken blijkt dat er minstens 5000 euro is bijgedragen aan de huurkosten van een Syrische vluchteling. Met de verklaring van Beenders komt naar buiten dat er dus ook een Irakees gezin geld heeft gekregen om de huur van hun huis mee te betalen.

Lees ook: Heijmans gebruikte COA-geld voor woninghuur vluchteling

Eer en geweten
Hoe vaak en hoeveel contant ze heeft aangenomen wil Beenders niet kwijt. "Is dat relevant?" Ze geeft aan dat ze altijd naar eer en geweten heeft gehandeld. "Ik begreep ook van Jos Heijmans dat dit geen probleem was." Zij zegt Heijmans niet om financiële hulp te hebben gevraagd. "Hij heeft het aangeboden."

Hulp aangeboden
Beenders geeft aan dat zij met de burgemeester gedeeld heeft dat zij geld bij elkaar sprokkelt via familie en vrienden om het Irakese gezin te helpen. "Daarop bood Heijmans zijn hulp aan en die heb ik geaccepteerd. In de veronderstelling dat het legaal was om hier de COA-gelden voor te gebruiken."

Berenschot
Na de bevindingen van bureau Berenschot, die de integriteit van Heijmans onderzocht bij de besteding van de COA-gelden, werd voor Beenders duidelijk dat de vork anders in de steel zit: "Hij had het mandaat niet om het geld, hoe goed besteed ik het ook vind, aan mij te geven." Heijmans meende dat hij het mandaat wel had.

Bezinken
Op de vraag of Beenders nog raadslid kan blijven in Weert nu zij heeft toegegeven dat zij contant COA-geld heeft ontvangen, antwoordt ze: "Dat weet ik nog niet. Ik wil eerst een en ander even laten bezinken."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen