Overslaan en naar de inhoud gaan

Raadslid Weert nam contant COA-geld aan voor Irakese familie

Geplaatst opwoensdag 1 juli 2020 - 15:04

Fractievoorzitter Conny Beenders van De Ultieme Samenwerking Weert (DUS Weert) heeft bij herhaling contant geld aangenomen uit de COA-gelden van de gemeente. De COA-gelden krijgt de gemeente omdat zij een asielzoekerscentrum huisvest.

Dit bevestigt Beenders woensdag aan L1. "Ik heb contant geld aangenomen en dat is gebruikt om de huur te betalen van de woning van een Irakees gezin." Beenders heeft deze vluchtelingenfamilie, die bestaat uit ouders en twee kinderen, in 2015 leren kennen in het asielzoekerscentrum in Weert. De fractievoorzitter van DUS Weert was toen vrijwilliger in het azc.

Procedures
"Vanuit het azc is de familie naar een woning gegaan." Het gezin heeft volgens Beenders jarenlang in procedures gezeten bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Hoelang die procedures hebben geduurd en sinds wanneer de familie in een woning zit wil Beenders niet zeggen. Wel heeft het gezin volgens haar inmiddels een verblijfsvergunning.

Raadsleden
Beenders komt met haar verklaring een dag nadat de gemeente Weert de stukken over de besteding van de COA-gelden openbaar heeft gemaakt. Dinsdagavond heeft zij de raadsleden tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd over haar hulp aan het Irakese gezin.

Syrische vluchteling
Uit de openbaar geworden stukken blijkt dat er minstens 5000 euro is bijgedragen aan de huurkosten van een Syrische vluchteling. Met de verklaring van Beenders komt naar buiten dat er dus ook een Irakees gezin geld heeft gekregen om de huur van hun huis mee te betalen.

Lees ook: Heijmans gebruikte COA-geld voor woninghuur vluchteling

Eer en geweten
Hoe vaak en hoeveel contant ze heeft aangenomen wil Beenders niet kwijt. "Is dat relevant?" Ze geeft aan dat ze altijd naar eer en geweten heeft gehandeld. "Ik begreep ook van Jos Heijmans dat dit geen probleem was." Zij zegt Heijmans niet om financiële hulp te hebben gevraagd. "Hij heeft het aangeboden."

Hulp aangeboden
Beenders geeft aan dat zij met de burgemeester gedeeld heeft dat zij geld bij elkaar sprokkelt via familie en vrienden om het Irakese gezin te helpen. "Daarop bood Heijmans zijn hulp aan en die heb ik geaccepteerd. In de veronderstelling dat het legaal was om hier de COA-gelden voor te gebruiken."

Berenschot
Na de bevindingen van bureau Berenschot, die de integriteit van Heijmans onderzocht bij de besteding van de COA-gelden, werd voor Beenders duidelijk dat de vork anders in de steel zit: "Hij had het mandaat niet om het geld, hoe goed besteed ik het ook vind, aan mij te geven." Heijmans meende dat hij het mandaat wel had.

Bezinken
Op de vraag of Beenders nog raadslid kan blijven in Weert nu zij heeft toegegeven dat zij contant COA-geld heeft ontvangen, antwoordt ze: "Dat weet ik nog niet. Ik wil eerst een en ander even laten bezinken."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen