Overslaan en naar de inhoud gaan

Raadslid is 'tegenwerken' zat, fractie spreekt van zetelroof

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 10:21

In de gemeente Eijsden-Margraten maakt raadslid Hugo Warnier de overstap van GroenLinks naar Eijsden-Margraten Lokaal (EML).

Waar Warnier zich naar eigen zeggen 'tegengewerkt' voelde door zijn inmiddels ex-fractie, beticht die op haar beurt Warnier van 'zetelroof'. De GroenLinks-fractie wordt gehalveerd in de raad, want met het vertrek van Warnier en diens zetel gaat de partij terug van twee zetels naar één zetel.

'Ik heb moeten praten als Brugman'
De Eijsdenaar kon zich al een tijdje niet meer identificeren met de in de oppositie bivakkerende GroenLinks-fractie. "Ik heb er lang mee geworsteld", zegt hij tegen L1. "Ik ben geen politicus, maar kom uit de gemeenschap en vind dat we, ook in de oppositie, zó aan voorstellen moeten werken dat de gemeenschap daarbij gebaat is. GroenLinks wilde echter vooral tegen de coalitie in gaan." De onderlinge verhoudingen kwamen daarmee volgens Warnier op scherp te staan. "Ik stelde vragen in de raadsvergadering en heb uiteindelijk voor het Raadsprogramma gestemd, terwijl de rest van de oppositie tegen stemde. Vervolgens heb ik als Brugman moeten praten om mijn standpunt te verklaren." GroenLinks-fractievoorzitter Hanneke Koene bestrijdt dat er tegen het Raadsprogramma is gestemd, maar geeft wel aan dat Warnier tegen de fractie in meestemde met het coalitieakkoord.

PRO
Ook is Warnier een tegenstander van een mogelijke PRO-partij. De samenvoeging van de progressieve fracties van D66, GroenLinks en PvdA is weliswaar nog geen feit, maar wordt wel onderzocht. "Maar ook wat dat betreft kreeg ik geen begrip voor mijn standpunt vanuit de fractie. Wél vanuit GroenLinks-stemmers. Ook die herkennen zich niet in zo'n PRO-partij." In de aangrenzende gemeente Gulpen-Wittem bleek een PRO-partij een gouden greep, want de partij samengesteld uit kleinere progressieve fracties werd vorig jaar met dik 30 procent van de stemmen direct de grootste.

'We voelen ons beroofd'
Warnier informeerde woensdagavond zijn collega-raadsleden over de overstap naar de lokale coalitiepartij. De GroenLinks-fractie geeft aan not amused te zijn. "Hugo heeft ons voor een voldongen feit gesteld. Het is voor ons onbegrijpelijk dat hij op eigen houtje besprekingen heeft gevoerd met EML, zonder daarover open en eerlijk te communiceren. We voelen ons beroofd", zegt zij. Ook stelt Koene dat er een afspraak was dat Warnier zijn zetel bij de partij zou inleveren wanneer hij ooit zou vertrekken.

Gepasseerd
Volgens de fractie heeft Warnier zijn ongenoegen nooit kenbaar gemaakt. Ook 'bevreemdt' het de partij dat EML niet op eigen houtje gecommuniceerd heeft over de naderende overstap van het raadslid. De GroenLinks-afdeling Maastricht-Heuvelland zegt bij monde van bestuursvoorzitter Marianne Pleumeekers zich gepasseerd te voelen. "Wanneer een fractielid zijn eigen conclusies trekt, heb je als bestuur en begeleidingscommissie geen kans om je rol daarin te pakken."

16 zetels
Warnier twijfelt echter op geen enkele manier over zijn besluit, geeft hij aan. "Bij EML kan ik écht voor de gemeenschap aan de slag gaan. De partij heeft geen kleur en is er voor de burger." De coalitie van CDA en EML telt voortaan 16 zetels, eerlijk verdeeld over de beide partijen. De oppositie in de 21-koppige gemeenteraad wordt gevormd door VVD (2 zetels) en de linkse partijen GroenLinks, D66 en PvdA, die stuk voor stuk één zetel hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen