Overslaan en naar de inhoud gaan

Raadslid Beekdaelen stapt uit CDA vanwege omgangsvormen

Geplaatst opzaterdag 18 september 2021 - 14:29

Leon Rijkx neemt zijn CDA-raadszetel in de gemeente Beekdaelen mee naar de partij Vernieuwingsgroep Beekdaelen. Als reden draagt Rijkx de omgangsvormen binnen de lokale CDA-afdeling aan.

"Het komt niet meer overeen met mijn normen en waarden en ook niet waar het CDA voor zou moeten staan: rechtvaardigheid, gespreide verantwoordelijkheid en dienend leiderschap", schrijft Rijkx in een verklaring.

Rijkx' overstap naar coalitiepartij de Vernieuwingsgroep maakt deze partij in een klap tot de grootste in de gemeente Beekdaelen.

Gebrek aan zelfreflectie
"Ik mis zelfreflectie binnen het CDA Beekdaelen en dat betreur ik. Het christendemocratisch gedachtengoed blijf ik wel een warm hart toedragen." Rijkx stond tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 op plek twee van de partij, haalde 326 voorkeurstemmen en was twaalf jaar lid van de lokale fractie. "Opstappen zou geen recht doen aan de voorkeursstemmen en de lokale politiek. Ik ben er daarom van overtuigd dat de belangen van burgers door de Vernieuwingsgroep beter tot hun recht komen", aldus Rijkx.

Lees ook: Flinke klap voor SP in Beekdaelen, CDA blijft grootste

Omgangsvormen
Andre Reumkes van het CDA Beekdaelen herkent zich niet in een problematische cultuur binnen de lokale partij. "Maar", werpt hij tegen, "omdat ik in veel andere commissies zit, ben ik niet meer zo nauw betrokken bij vergaderingen."

Niet de afspraak
Reumkes houdt in ieder geval dubbele gevoelens over aan het vertrek van Rijkx. "Het is een verlies voor het CDA. Rijkx was een gedegen raadslid met verstand van zaken. Aan de andere kant houdt hij zich niet aan de afspraak. Je bent voor vier jaar gekozen, dan moet je ook de hele rit uitzitten. En als je dan vertrekt, al helemaal niet naar een coalitiepartner. Dan breng je het hele college in gevaar."

Lees ook: Beekdaelen concludeert geen onregelmatigheden rondom IKL

Link naar Vrehen
Het gemeentebestuur van Beekdaelen speelde ook een rol in de affaire rondom Herman Vrehen. Een onderzoek toonde aan dat het gemeentebestuur geen onregelmatigheden had ontdekt bij het verstrekken van 250.000 euro aan subsidie voor de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen waar oud-gedeputeerde Herman Vrehen aan het hoofd stond. Vrehen wordt ervan beticht tonnen subsidie te hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen