Overslaan en naar de inhoud gaan

'Raadpleeg ook grensregio's over opslag Belgisch kernafval'

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2020 - 13:18

Groene partijen in Nederland, Duitsland en Luxemburg eisen dat inwoners van grensregio’s ook mogen meedoen aan een publieksraadpleging in België over mogelijke plekken waar Belgisch kernafval wordt opgeslagen.

In een gezamenlijke verklaring, die ook is ondertekend door de GroenLinks-fracties in provinciale staten van Limburg en Noord-Brabant, wordt het 'niet acceptabel’ genoemd dat alleen Belgen mogen meedoen en belanghebbenden in de grensregio’s niet. Terwijl een aantal mogelijke locaties vlak in de buurt liggen, zoals in de Eifel of het land van Herve.

Tihange en Doel
De online-publieksraadpleging gaat uit van het NIRAS. Dat staat voor Nationale Instelling Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen. De raadpleging begon op 15 april en duurt nog tot en met 13 juni.

Het NIRAS heeft tot taak plekken te vinden waar hoogradioactief afval van de twee Belgische kerncentrales - in Tihange en Doel - diep onder de grond voor vele honderdduizenden jaren tot zelfs één miljoen jaar kan worden opgeslagen. Daarvoor zijn een ontwerpplan en een milieu-effectrapportage opgesteld waar het publiek nu zijn mening over mag geven.

De sluiting van de kerncentrales staat gepland voor 2025 maar die datum is niet honderd procent zeker. De centrale in Tihange ligt op enkele tientallen kilometers van Maastricht.

Zorgen
De groene partijen in Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn bezorgd over de online-raadpleging, en niet alleen omdat inwoners van de grensregio’s zijn uitgesloten. Volgens hen heeft het er alle schijn van dat deze peiling in de schaduw van de coronacrisis en onder geheimhouding op niet-democratische manier wordt doorgedrukt.

Ook GroenLinks-statenlid Kathleen Mertens heeft fundamentele kritiek. "Wanneer het afval onder de grond gestopt wordt, verdwijnt het niet. Het ligt er voor honderdduizenden jaren opgeslagen", zo vindt zij. "We brengen met kernenergie onze toekomstige generaties nodeloos in gevaar. Dat blijkt nu eens te meer."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen