Overslaan en naar de inhoud gaan

'Raadpleeg ook grensregio's over opslag Belgisch kernafval'

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2020 - 13:18

Groene partijen in Nederland, Duitsland en Luxemburg eisen dat inwoners van grensregio’s ook mogen meedoen aan een publieksraadpleging in België over mogelijke plekken waar Belgisch kernafval wordt opgeslagen.

In een gezamenlijke verklaring, die ook is ondertekend door de GroenLinks-fracties in provinciale staten van Limburg en Noord-Brabant, wordt het 'niet acceptabel’ genoemd dat alleen Belgen mogen meedoen en belanghebbenden in de grensregio’s niet. Terwijl een aantal mogelijke locaties vlak in de buurt liggen, zoals in de Eifel of het land van Herve.

Tihange en Doel
De online-publieksraadpleging gaat uit van het NIRAS. Dat staat voor Nationale Instelling Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen. De raadpleging begon op 15 april en duurt nog tot en met 13 juni.

Het NIRAS heeft tot taak plekken te vinden waar hoogradioactief afval van de twee Belgische kerncentrales - in Tihange en Doel - diep onder de grond voor vele honderdduizenden jaren tot zelfs één miljoen jaar kan worden opgeslagen. Daarvoor zijn een ontwerpplan en een milieu-effectrapportage opgesteld waar het publiek nu zijn mening over mag geven.

De sluiting van de kerncentrales staat gepland voor 2025 maar die datum is niet honderd procent zeker. De centrale in Tihange ligt op enkele tientallen kilometers van Maastricht.

Zorgen
De groene partijen in Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn bezorgd over de online-raadpleging, en niet alleen omdat inwoners van de grensregio’s zijn uitgesloten. Volgens hen heeft het er alle schijn van dat deze peiling in de schaduw van de coronacrisis en onder geheimhouding op niet-democratische manier wordt doorgedrukt.

Ook GroenLinks-statenlid Kathleen Mertens heeft fundamentele kritiek. "Wanneer het afval onder de grond gestopt wordt, verdwijnt het niet. Het ligt er voor honderdduizenden jaren opgeslagen", zo vindt zij. "We brengen met kernenergie onze toekomstige generaties nodeloos in gevaar. Dat blijkt nu eens te meer."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen