Groene partijen in Nederland, Duitsland en Luxemburg eisen dat inwoners van grensregio’s ook mogen meedoen aan een publieksraadpleging in België over mogelijke plekken waar Belgisch kernafval wordt opgeslagen.
In een gezamenlijke verklaring, die ook is ondertekend door de GroenLinks-fracties in provinciale staten van Limburg en Noord-Brabant, wordt het 'niet acceptabel’ genoemd dat alleen Belgen mogen meedoen en belanghebbenden in de grensregio’s niet. Terwijl een aantal mogelijke locaties vlak in de buurt liggen, zoals in de Eifel of het land van Herve.
Tihange en Doel
De online-publieksraadpleging gaat uit van het NIRAS. Dat staat voor Nationale Instelling Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen. De raadpleging begon op 15 april en duurt nog tot en met 13 juni.
Het NIRAS heeft tot taak plekken te vinden waar hoogradioactief afval van de twee Belgische kerncentrales - in Tihange en Doel - diep onder de grond voor vele honderdduizenden jaren tot zelfs één miljoen jaar kan worden opgeslagen. Daarvoor zijn een ontwerpplan en een milieu-effectrapportage opgesteld waar het publiek nu zijn mening over mag geven.
De sluiting van de kerncentrales staat gepland voor 2025 maar die datum is niet honderd procent zeker. De centrale in Tihange ligt op enkele tientallen kilometers van Maastricht.
Zorgen
De groene partijen in Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn bezorgd over de online-raadpleging, en niet alleen omdat inwoners van de grensregio’s zijn uitgesloten. Volgens hen heeft het er alle schijn van dat deze peiling in de schaduw van de coronacrisis en onder geheimhouding op niet-democratische manier wordt doorgedrukt.
Ook GroenLinks-statenlid Kathleen Mertens heeft fundamentele kritiek. "Wanneer het afval onder de grond gestopt wordt, verdwijnt het niet. Het ligt er voor honderdduizenden jaren opgeslagen", zo vindt zij. "We brengen met kernenergie onze toekomstige generaties nodeloos in gevaar. Dat blijkt nu eens te meer."