Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad van State: lozingsnormen pyrazool waren te streng

Geplaatst opwoensdag 16 oktober 2019 - 11:50

Het Waterschap Limburg heeft in 2016 te strenge normen voor de lozing van Pyrazool in de Maas opgelegd aan zuiveringsbedrijf Sitech op industrieterrein Chemelot.

De Raad van State bevestigde met deze uitspraak woensdag een eerder vonnis van de bestuursrechter in Roermond.

Norm
Behalve het waterschap waren ook Sitech en de drinkwaterbedrijven Dunea, Evides en waterleidingmaatschappij Limburg (WML) bij de Raad van State in beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank Limburg in oktober 2017. De rechtbank oordeelde toen dat het schap een te strenge norm voor de lozing van pyrazool oplegde aan de zuiveringsinstallatie van Sitech op het terrein in Sittard-Geleen. WML vond de norm juist niet streng genoeg.

Lees ook: Chemelot wil honderden chemicaliën lozen

Chemische grondstof
In 2015 ontdekte WML dat er teveel pyrazool in het Maaswater zat. De drinkwaterinname werd daarop maandenlang stopgezet. Pyrazool is een chemische grondstof voor de productie van onder meer geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen en kleurstof.

Vergunning
Overigens is er inmiddels een nieuwe vergunningprocedure gaande voor lozingen van Sitech. De uitspraak heeft betrekking op een vergunning, die binnenkort dus weer wordt vervangen door een nieuwe.

Niet goed onderbouwd
De oude vergunning was volgens de Raad van State niet goed onderbouwd. Sitech ging ook in beroep wegens een afwijzing door de rechtbank van een onderdeel van de vergunning. Maar ook het beroep van Sitech is ongegrond verklaard.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen