Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad van State: lozingsnormen pyrazool waren te streng

Geplaatst opwoensdag 16 oktober 2019 - 11:50

Het Waterschap Limburg heeft in 2016 te strenge normen voor de lozing van Pyrazool in de Maas opgelegd aan zuiveringsbedrijf Sitech op industrieterrein Chemelot.

De Raad van State bevestigde met deze uitspraak woensdag een eerder vonnis van de bestuursrechter in Roermond.

Norm
Behalve het waterschap waren ook Sitech en de drinkwaterbedrijven Dunea, Evides en waterleidingmaatschappij Limburg (WML) bij de Raad van State in beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank Limburg in oktober 2017. De rechtbank oordeelde toen dat het schap een te strenge norm voor de lozing van pyrazool oplegde aan de zuiveringsinstallatie van Sitech op het terrein in Sittard-Geleen. WML vond de norm juist niet streng genoeg.

Lees ook: Chemelot wil honderden chemicaliën lozen

Chemische grondstof
In 2015 ontdekte WML dat er teveel pyrazool in het Maaswater zat. De drinkwaterinname werd daarop maandenlang stopgezet. Pyrazool is een chemische grondstof voor de productie van onder meer geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen en kleurstof.

Vergunning
Overigens is er inmiddels een nieuwe vergunningprocedure gaande voor lozingen van Sitech. De uitspraak heeft betrekking op een vergunning, die binnenkort dus weer wordt vervangen door een nieuwe.

Niet goed onderbouwd
De oude vergunning was volgens de Raad van State niet goed onderbouwd. Sitech ging ook in beroep wegens een afwijzing door de rechtbank van een onderdeel van de vergunning. Maar ook het beroep van Sitech is ongegrond verklaard.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen