Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad van State laakt gedrag Beegdense politicus

Geplaatst opzondag 21 februari 2016 - 22:23

Beegdenaar Clemens Meerts is door de Raad van State op de vingers getikt.

Het hoogste bestuursrechtelijk orgaan oordeelt dat het voormalige VVD-Statenlid en de huidige fractievoorzitter van de VVD Maasgouw de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft misbruikt voor eigen financieel gewin.

Wob
De jurist Meerts vroeg namens zijn vrouw in 2014 op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij zo’n 160 gemeenten buiten Limburg onder meer de benoemingsbesluiten van de burgemeesters en de gemeentesecretarissen op.

Veel gemeentes vermoeden dat het Meerts alleen te doen was om op slinkse wijze geld te verdienen. De Wob kent namelijk een clausule waarbij de overheid geld moet betalen als ze de verzoeken niet binnen de vastgelegde termijn afhandelen. Uiteindelijk dienden er tientallen rechtszaken, die vrijwel allemaal in het voordeel van Meerts uitvielen.

Misbruik
Een groep Brabantse gemeenten stapte echter naar de Raad van State. Deze oordeelde vorige week dat Meerts misbruik had gemaakt van de Wob en dat het hem alleen te doen was om geld te verdienen. Hij heeft zodoende geen recht op de documenten.

Clemens Meerts, die in 2011 landelijke bekendheid verwierf door bij de rechter af te dwingen dat burgers wekenlang gratis een ID-kaart konden laten maken, is verrast door de uitspraak. Vooral omdat hij eerder door diverse rechters in het gelijk werd gesteld. “Het wordt nu bijna eng voor de burger om een Wob-verzoek in te dienen.”

Achtergrond maandag in de Limburgse dagbladen

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

In opspraak geraakte Clemens Meerts stapt uit VVD
ID kaart geld
Jurist uit Beegden verliest strijd om id-kaart
Clemens Meerts stopt als fractievoorzitter van VVD
Alcuin Thijssen nieuwe fractievoorzitter VVD Maasgouw
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen