Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad van State komt sneller met uitspraak kap Sterrebos

Geplaatst opdinsdag 23 november 2021 - 12:21

De Raad van State (RvS) heeft VDL Nedcar en de bezwaarmakers tegen de uitbreiding van de autofabriek in Born, uitgenodigd voor een zitting op 13 januari 2022.

De zaak komt daarmee eerder voor de hoogste bestuursrechter van ons land dan verwacht. "Wij willen de partijen zo snel mogelijk duidelijkheid bieden. Vandaar is besloten om ruimte te zoeken en de zaak al in januari te behandelen", laat een woordvoerder weten.

Kapvergunning Sterrebos
De RvS keek dit jaar al twee keer naar de kap van het Sterrebos tussen Nieuwstadt en Holtum. VDL Nedcar zegt meer dan de helft van dat bos te moeten kappen om uit te kunnen breiden voor een nieuwe opdrachtgever.

Actiecomité De Groene Sporenwolf is daar fel tegen en spande twee spoedprocedures aan. Deze maand zou de zaag al in de bomen gaan, maar de hoogste bestuursrechter van ons land zette daar in een spoeduitspraak een streep door. "Als je blijft oordelen over allerlei schorsingsverzoeken, kom je niet toe aan de kern. De partijen zijn het meest gebaat bij een definitieve uitspraak", aldus een woordvoerder van de RvS.

Lees ook: Uitbreiding Nedcar: rechter zet streep door kap Sterrebos

Haast
Nu is VDL Nedcar in afwachting van de definitieve uitspraak van de RvS. Aangezien je maar een paar maanden per jaar mag kappen, is enige haast geboden voor de autofabriek. De provincie heeft vooruitlopend wel alvast nieuwe kapvergunningen afgegeven.

Andere bezwaren
Naast de kap van het Sterrebos wordt in januari ook gekeken naar de andere bezwaren die op tafel liggen. Die komen van WML en hotel en restaurant Op de Vos. Volgens WML komt de nieuwbouw te dicht op twee watertransportleidingen. Op de Vos vreest nadelen te ervaren door meer verkeer rondom Nedcar.

Manege Katsbek in Susteren trok zijn bezwaar deze maand in nadat VDL Nedcar de manege kocht.

Lees ook: Nedcar koopt naastgelegen manege Katsbek: 'Strategisch'

Op 13 januari zal niet al direct een uitspraak volgen, maar het is de intentie van de Raad wel om dat zo snel mogelijk na zitting te doen.

Het Sterrebos ligt ten noorden van VDL Nedcar
Kaart: OpenStreetMap (beeldbewerking L1)
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen