Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad van State: Groen licht voor sneltram Hasselt-Maastricht

Geplaatst opwoensdag 15 mei 2019 - 10:36

De sneltram Hasselt-Maastricht heeft groen licht gekregen van de Raad van State. Daarmee komt de nieuwe verbinding er zo goed als zeker.

De Raad van State verwierp de meeste bezwaren van een aantal omwonenden van de eindhalte van de tram in Maastricht, aan de Van Hasseltkade in het centrum.

Forse overlast
Zij wilden dat de Raad een streep zette door het plan omdat die voor forse overlast zou zorgen. Ook stelden zij dat het aantal reizigers veel te rooskleurig wordt voorgesteld.

Sneltram
Maar de Raad van State heeft dat verzoek dus niet gehonoreerd. Wel heeft de Raad zelf een maximale geluidsbelasting vanwege de tram van maximaal 48 decibel in het bestemmingsplan opgenomen. Volgens de Raad was dat niet duidelijk vastgelegd terwijl dat de intentie was van de gemeenteraad. De omwonenden hadden dat ook aangevoerd en zijn dus op dit punt in het gelijk gesteld.De uitspraak betekent dat aan Vlaamse kant kan worden begonnen met de aanbesteding van de sneltram.

Precieze route
Enige discussiepunt is nog de precieze route van de tram in Hasselt. Daarover is vervoersmaatschappij De Lijn in gesprek met het gemeentebestuur van de Belgisch-Limburgse hoofdstad.

2024
Het is de bedoeling dat de sneltram tussen Hasselt en Maastricht in 2024 gaat rijden.
De uitspraak van de Raad van State heeft overigens lang op zich laten wachten. Aanvankelijk zou eind december vorig jaar uitspraak worden gedaan maar die termijn werd drie keer verlengd.

Volgens een woordvoerder had dat te maken met de ingewikkeldheid van het dossier en niet zozeer met de werklast.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen