Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad van Europa: meer aandacht voor Limburgse taal

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 12:26

De Raad van Europa roept de Nederlandse regering op om het Limburgs en andere streektalen structureel meer aandacht te geven.

Het Limburgs moet net als het Nedersaksisch meer aandacht krijgen in het onderwijs, vindt de vredes- en mensenrechteninstantie. Ook moet er meer aandacht komen voor het Jiddisch en Roma als minderheidstalen in Nederland.

Handvest
Die talen vallen samen met het Fries volgens de Raad allemaal onder het Europees Handvest voor Regio- en Minderheidstalen. Het Fries wordt in Nederland wel als overheidstaal gebruikt, maar het Limburgs en Nedersaksisch krijgen die steun niet.

Status
Vorig jaar werd het Limburgs wel door minister Kajsa Ollongren erkend als officiële streektaal, maar deze status heeft nog weinig tastbare resultaten opgeleverd. De Raad van Europa vindt dat er meer werk van gemaakt moet worden, omdat het Limburgs volgens de oproep 'een sterke sociale positie heeft in de provincie, al daalt het aantal sprekers van de taal.'

Lees ook: Limburgs krijgt status van erkende streektaal

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen