Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad in Kerkrade wil reële cijfers parkeren

Geplaatst opdonderdag 13 november 2014 - 6:37

De raadsfracties in Kerkrade krijgen inzicht in de werkelijke kosten van gratis parkeren in het centrum.

Zij hebben daar woensdag nadrukkelijk om gevraagd omdat zij struikelen over de beschikbare 'cijferbrij'.

Gratis parkeren
De ondernemers in het centrum van Kerkrade willen af van het betaald parkeren. Maandag protesteerden ze hiertegen. Volgens de ondernemers verliezen zij elke dag klanten aan winkelcentra in de directe omgeving waar het parkeren gratis is. Het college van B en W gaat daar echter niet op in omdat het invoeren van gratis parkeren in het centrum een fors gat in de begroting schiet.

Acht ton
Volgens het college loopt Kerkrade bij het invoeren van gratis parkeren in het centrum jaarlijks zo’n acht ton mis. "Iets anders kan ik er niet van maken", zegt wethouder Jo Bok. Het college blijft dan ook bij zijn eerdere voorstel: gratis parkeren op het Kerkplein en één uur goedkoper parkeren op het Kloosterraderplein.

Dat kost de gemeente circa 80.000 euro, aldus B en W. Elders in het centrum blijft het huidige parkeerbeleid - één euro per uur - van kracht.

Ook minder kosten
De oppositiepartijen in de raad plaatsen grote vraagtekens bij het rekensommetje van het college. Bij het afschaffen van betaald parkeren vallen inderdaad inkomsten weg, erkennen zij, maar daar staat tegenover dat de gemeente in dat geval ook minder uitgaven heeft: de kosten voor het onderhoud van de parkeermeters vallen weg.

Berekeningen
Daar komt volgens de partijen bij dat de opbrengst van het betaald parkeren terugloopt. In het najaar hebben B en W de verwachte inkomsten voor dit jaar al met 160.000 euro verlaagd. Uit de laatste cijfers blijkt dat ook de bijgestelde prognoses te optimistisch zijn en dat er nog eens 80.000 euro af gaat. Het duizelt de raad onderhand van die afwijkende berekeningen.

Op een rijtje
Raadslid Andy Rossel (Groen- Links) heeft het college dan ook gevraagd om alle cijfers op een rijtje te zetten, zodat duidelijk wordt wat het afschaffen van betaald parkeren de gemeente werkelijk zou kosten.

Keuze maken
Wethouder Dion Schneider van financiën heeft de gemeenteraad dat overzicht toegezegd. Hij verwacht dat de gevraagde staatjes nog komend weekeinde in de bus liggen bij de raadsleden. Vervolgens kan de gemeenteraad later deze maand 'op basis van reële cijfers' een keuze maken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Auto Parkeren Parkeerplaats
Gratis parkeren volgens Kerkrade ‘onverantwoord’
PvdA'er Lei Hermans uit Kerkrade overleden
Auto Parkeren Parkeerplaats
Ondernemers voeren actie voor gratis parkeren in Kerkrade
Tot eind 2015 gratis parkeren in Kerkrade
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen