Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad in Kerkrade wil reële cijfers parkeren

Geplaatst opdonderdag 13 november 2014 - 6:37

De raadsfracties in Kerkrade krijgen inzicht in de werkelijke kosten van gratis parkeren in het centrum.

Zij hebben daar woensdag nadrukkelijk om gevraagd omdat zij struikelen over de beschikbare 'cijferbrij'.

Gratis parkeren
De ondernemers in het centrum van Kerkrade willen af van het betaald parkeren. Maandag protesteerden ze hiertegen. Volgens de ondernemers verliezen zij elke dag klanten aan winkelcentra in de directe omgeving waar het parkeren gratis is. Het college van B en W gaat daar echter niet op in omdat het invoeren van gratis parkeren in het centrum een fors gat in de begroting schiet.

Acht ton
Volgens het college loopt Kerkrade bij het invoeren van gratis parkeren in het centrum jaarlijks zo’n acht ton mis. "Iets anders kan ik er niet van maken", zegt wethouder Jo Bok. Het college blijft dan ook bij zijn eerdere voorstel: gratis parkeren op het Kerkplein en één uur goedkoper parkeren op het Kloosterraderplein.

Dat kost de gemeente circa 80.000 euro, aldus B en W. Elders in het centrum blijft het huidige parkeerbeleid - één euro per uur - van kracht.

Ook minder kosten
De oppositiepartijen in de raad plaatsen grote vraagtekens bij het rekensommetje van het college. Bij het afschaffen van betaald parkeren vallen inderdaad inkomsten weg, erkennen zij, maar daar staat tegenover dat de gemeente in dat geval ook minder uitgaven heeft: de kosten voor het onderhoud van de parkeermeters vallen weg.

Berekeningen
Daar komt volgens de partijen bij dat de opbrengst van het betaald parkeren terugloopt. In het najaar hebben B en W de verwachte inkomsten voor dit jaar al met 160.000 euro verlaagd. Uit de laatste cijfers blijkt dat ook de bijgestelde prognoses te optimistisch zijn en dat er nog eens 80.000 euro af gaat. Het duizelt de raad onderhand van die afwijkende berekeningen.

Op een rijtje
Raadslid Andy Rossel (Groen- Links) heeft het college dan ook gevraagd om alle cijfers op een rijtje te zetten, zodat duidelijk wordt wat het afschaffen van betaald parkeren de gemeente werkelijk zou kosten.

Keuze maken
Wethouder Dion Schneider van financiën heeft de gemeenteraad dat overzicht toegezegd. Hij verwacht dat de gevraagde staatjes nog komend weekeinde in de bus liggen bij de raadsleden. Vervolgens kan de gemeenteraad later deze maand 'op basis van reële cijfers' een keuze maken.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Auto Parkeren Parkeerplaats
Gratis parkeren volgens Kerkrade ‘onverantwoord’
PvdA'er Lei Hermans uit Kerkrade overleden
Auto Parkeren Parkeerplaats
Ondernemers voeren actie voor gratis parkeren in Kerkrade
Tot eind 2015 gratis parkeren in Kerkrade
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen