Overslaan en naar de inhoud gaan

'Raad en college zegden vertrouwen in Heijmans op'

Geplaatst opvrijdag 15 mei 2020 - 14:08

Zowel het college in Weert als bijna alle fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad hebben woensdag het vertrouwen in burgemeester Jos Heijmans opgezegd. PvdA-fractievoorzitter Fanida Kadra heeft het vertrouwen niet in hem opgezegd.

Dat blijkt uit een reconstructie van de afgelopen dagen die L1 maakte.

Heijmans besloot donderdag de eer aan zichzelf te houden. Hij stapte op als burgemeester en meldde zich ziek bij de gouverneur. Heijmans liet donderdagavond weten dat zijn vertrek niets te maken heeft met het integriteitsonderzoek dat Bureau Berenschot naar hem doet. De gemeenteraad bespreekt dat onderzoek op 3 juni.

Kan zo niet verder
De fractievoorzitters hadden woensdagavond overleg met de wethouders. De wethouders lieten tijdens dat overleg aan de fractievoorzitters weten dat "het zo niet verder kan". De onderlinge verhoudingen tussen burgemeester en wethouders zijn dusdanig verstoord, los van het Berenschot-onderzoek, dat het college niet meer met Heijmans verder wil.

Omdat de wethouders de burgemeester niet weg kunnen sturen, vroegen ze hulp aan de gemeenteraad. De raad is namelijk wel bevoegd de burgemeester weg te krijgen door het vertrouwen in hem op te zeggen. Ze moeten daarvoor gouverneur Theo Bovens inschakelen.

Samenwerking niet meer mogelijk
Vervolgens hebben de fractievoorzitters met elkaar overlegd en hebben zij de conclusie getrokken dat een verdere samenwerking met de burgemeester niet meer mogelijk is. Die mededeling is donderdag telefonisch aan gouverneur Theo Bovens gedaan. Die heeft vervolgens contact opgenomen met Heijmans en de burgemeester heeft daarna de conclusie getrokken dat het beter zou zijn om zelf op te stappen.

Lees ook: Burgemeester Jos Heijmans van Weert stapt op

Integriteit
Heijmans had op 31 januari al besloten zijn taken voorlopig neer te leggen. Aanleiding was een onderzoek naar zijn integriteit. De burgemeester zou subsidie hebben gegeven aan een jongerenstichting waarvan hij zelf de voorzitter is. De rest van het college zou daar niet van op de hoogte zijn geweest en de raad eiste een onderzoek.

De fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad van Weert hebben vrijdagmiddag een video-vergadering. Daarna komen ze mogelijk met een verklaring.

Ondanks herhaaldelijke verzoeken van L1 wilde Jos Heijmans verder niet reageren.

Wisselend
In Weert zelf wordt wisselend gereageerd op het vroegtijdige vertrek van de burgemeester.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen