Overslaan en naar de inhoud gaan

Quinoaburger op de kaart na winst kinderkookwedstrijd

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 20:34

Minder dan de helft van de jeugd krijgt voldoende groenten en fruit binnen. Tegelijkertijd heeft inmiddels bijna 1 op de 5 kinderen overgewicht. De stichting Kokkerelli in Venlo houdt zich bezig met gezonde voeding voor kinderen en wil het tij keren.

Een quinoaburger komt bijvoorbeeld binnenkort in meerdere restaurants in de regio Venlo op de kaart. Deze komt in de plaats van de bekende frites met kipnuggets of de pannenkoek.

Groente is goed
Dat is de uitkomst van de Kids Proef Challenge, een wedstrijd waarin basisschoolleerlingen zelf werden uitgedaagd een gezond gerecht te bedenken en te maken. Met hun quinoaburger zijn Josephine Schobbers (9) en Kiki Jaspers (9) van basisschool Talentencampus Venlo de winnaars. "Het is gewoon lekker en ook nog eens gezond", zegt Kiki. "Ik zou altijd een quinoaburger kiezen in plaats van een gewone burger, het is belangrijk dat je groenten eet", vult Josephine aan.

Speciale aandacht
Kokkerelli noemt zichzelf een kids university for cooking en stelt zich ten doel zoveel mogelijk kinderen gezonder te laten eten. "Met speciale aandacht krijg je kinderen echt wel aan de groenten en het fruit", zegt Puck Jonkers van Kokkerelli. "We beginnen bij het begin, de teelt van de groenten. Daarna leggen we alles op tafel en leren we wat het allemaal is. Tot slot gaan we dan samen met de kinderen gerechten maken."

Het resultaat is soms verbluffend. "We hadden een groep van 30 kinderen waarvan 17 zeiden dat ze prei niet lusten", zegt directeur Suzanne Bisschops van Kokkerelli. "Toen zijn we dus inderdaad met die groep de prei gaan plukken, we hebben er soep van gemaakt en alle 30 lustten ze het plotseling wel."

'Chantage helpt'
Ook peuters kun je meer aan het fruit en de groenten krijgen, vertelt professor Remco Havermans van de Leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid van de Universiteit Maastricht. "Peuters moeten tien tot vijftien keer iets eten voordat ze het lusten. Om dat voor elkaar te krijgen, helpt chantage", lacht de professor.

Groentekoning
Hij verwijst naar een recent onderzoek onder peuters op 26 kinderdagverblijven in Noord-Limburg. "Voor alle stukjes groenten en fruit die ze aten, kregen ze een sticker. En als ze dan een vel vol hadden met stickers, kregen ze een kroon op het hoofd en waren ze groentekoning of groentekoningin van de dag. Deze groep peuters had na enige tijd veel meer kennis over groenten en lustte ook meer dan de groep peuters die dezelfde groenten iedere dag voorgeschoteld kreeg zonder een beloning als ze er iets van aten."

Beetje mayonaise
Volgens de jury van de kookwedstrijd waren alle gerechten bijna even lekker, maar kozen ze dus voor de quinoaburger. "Een hamburger kennen we allemaal, dus de stap naar een quinoaburger is misschien wat minder groot dan naar een groentevlaai of de Thaise pompoensoep", verwijst jurylid en Heel Holland Bakt-winnaar Cas Wolters naar andere gerechten die meededen. "Bovendien kan je hem het hele seizoen op de kaart zetten. En bij de quinoaburger mag ook best een beetje mayonaise, hoor."

Menukaart
Chef-kok Maurice Loozen van boscafé Het Maasdal in Horst is een van de restaurants die de winnaar op de kaart gaat zetten. "Het smaakt gewoon goed en we merken dat er ook steeds meer vraag is naar gezonde kindergerechten. Dus ik weet zeker dat dit goed gaat draaien."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen