Overslaan en naar de inhoud gaan

In quarantaine na vakantie? Misschien wel zelf betalen

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 15:23

Zuyderland ziekenhuizen, met vestigingen in Heerlen en Sittard-Geleen, is een van de werkgevers die vinden dat het personeel na terugkeer van vakantie een eventuele quarantaineperiode zelf dient te betalen.

Werknemers die dit jaar op vakantie gaan naar landen met code oranje of code rood moeten namelijk bij terugkeer een tijdje in thuisisolatie.

Risico
Zuyderland laat via een woordvoerder weten: "Een vakantie naar het buitenland is een risico van de werknemer. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om hier verstandig mee om te gaan. Mocht je onverhoopt problemen krijgen tijdens of na de vakantie, komen die dagen in principe voor rekening van de werknemer."

Zuyderland laat wel weten hier flexibel mee om te gaan: "Er wordt gekeken naar elke afzonderlijke situatie. Dit is natuurlijk uniek. Er kan bijvoorbeeld worden gekeken of de werknemer toch op afstand zijn of haar werk kan uitvoeren."

FNV
Wilma Peters van vakbond FNV laat weten dat er twee verschillende soorten situaties zijn: "Je hebt de situatie waar iemand naar code oranje of code rood gebied gaat en dan ziek wordt of niet meer wegkomt. Dan kan de werkgever zeggen dat de dagen voor de rekening van de werknemer zijn en dat snap ik ook wel. Als je naar een land gaat met code geel gaat en je moet opeens in quarantaine, is de situatie anders. Dan moet je ook als werkgever en werknemer in overleg."

"Het is in ieder geval belangrijk dat je communiceert, dat hoort natuurlijk altijd al, maar nu extra. Je moet vooraf als werknemer duidelijk aangeven wat je eventueel wel of niet vergoedt. Beide partijen moeten zorgen dat ze niet voor verrassingen komen te staan."

Werkgever
Ook bij de AWVN, de Algemene Werkgeversvereniging Nederland, snappen ze dat werkgevers strengere regels stellen: "De werkgever heeft wel de plicht om vooraf duidelijk te zijn over de risico's die recreatief reizen met zich meebrengen", zegt woordvoerder Jannes van der Velde. Zij ziet nog wel een tussengebied: "Code geel is nog onduidelijk; ik noem het ook wel een geel schemergebied. Want wat gebeurt er als code geel verandert in code rood? Dat is onduidelijk."

Maar volgens Van der Velde maken werkgevers zich daar niet zo druk om: "Het is voorlopig niet aan de orde en voor het enkele geval kan een rechter uitspraak doen. Daarnaast hebben de meeste werkgevers andere prioriteiten, namelijk zorgen dat hun bedrijf zo min mogelijk last krijgt of heeft van de coronacrisis."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen