Overslaan en naar de inhoud gaan

In quarantaine na vakantie? Misschien wel zelf betalen

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 15:23

Zuyderland ziekenhuizen, met vestigingen in Heerlen en Sittard-Geleen, is een van de werkgevers die vinden dat het personeel na terugkeer van vakantie een eventuele quarantaineperiode zelf dient te betalen.

Werknemers die dit jaar op vakantie gaan naar landen met code oranje of code rood moeten namelijk bij terugkeer een tijdje in thuisisolatie.

Risico
Zuyderland laat via een woordvoerder weten: "Een vakantie naar het buitenland is een risico van de werknemer. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om hier verstandig mee om te gaan. Mocht je onverhoopt problemen krijgen tijdens of na de vakantie, komen die dagen in principe voor rekening van de werknemer."

Zuyderland laat wel weten hier flexibel mee om te gaan: "Er wordt gekeken naar elke afzonderlijke situatie. Dit is natuurlijk uniek. Er kan bijvoorbeeld worden gekeken of de werknemer toch op afstand zijn of haar werk kan uitvoeren."

FNV
Wilma Peters van vakbond FNV laat weten dat er twee verschillende soorten situaties zijn: "Je hebt de situatie waar iemand naar code oranje of code rood gebied gaat en dan ziek wordt of niet meer wegkomt. Dan kan de werkgever zeggen dat de dagen voor de rekening van de werknemer zijn en dat snap ik ook wel. Als je naar een land gaat met code geel gaat en je moet opeens in quarantaine, is de situatie anders. Dan moet je ook als werkgever en werknemer in overleg."

"Het is in ieder geval belangrijk dat je communiceert, dat hoort natuurlijk altijd al, maar nu extra. Je moet vooraf als werknemer duidelijk aangeven wat je eventueel wel of niet vergoedt. Beide partijen moeten zorgen dat ze niet voor verrassingen komen te staan."

Werkgever
Ook bij de AWVN, de Algemene Werkgeversvereniging Nederland, snappen ze dat werkgevers strengere regels stellen: "De werkgever heeft wel de plicht om vooraf duidelijk te zijn over de risico's die recreatief reizen met zich meebrengen", zegt woordvoerder Jannes van der Velde. Zij ziet nog wel een tussengebied: "Code geel is nog onduidelijk; ik noem het ook wel een geel schemergebied. Want wat gebeurt er als code geel verandert in code rood? Dat is onduidelijk."

Maar volgens Van der Velde maken werkgevers zich daar niet zo druk om: "Het is voorlopig niet aan de orde en voor het enkele geval kan een rechter uitspraak doen. Daarnaast hebben de meeste werkgevers andere prioriteiten, namelijk zorgen dat hun bedrijf zo min mogelijk last krijgt of heeft van de coronacrisis."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen