Overslaan en naar de inhoud gaan

Q-koortspatiënten massaal ontevreden over zorg

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 18:12

Q-koortspatiënten zijn zeer ontevreden over de geboden gezondheidszorg.

Driekwart van de 478 patiënten die werden ondervraagd voor een onderzoek van het Erasmus MC geeft de zorg voor mensen met Q-koorts een onvoldoende. Het gemiddelde rapportcijfer dat ze geven is een 4.

Vermoeid
De meerderheid van de ondervraagde patiënten heeft aan de Q-koorts een vermoeidheidssyndroom overgehouden. Patiënten ervaren vaak een gebrek aan begrip en erkenning en ze vinden dat zorgverleners te weinig kennis hebben over hun ziekte.

Niet serieus genomen
"Helaas lopen veel patiënten tegen hetzelfde aan als ik. Een jarenlange zoektocht alvorens de diagnose gesteld wordt. Weten wat je hebt en vervolgens niet serieus genomen worden en aan je lot overgelaten worden", schreef iemand als toelichting bij het cijfer 3. Uit het onderzoek in opdracht van Q-support en zorgverzekeraar CZ blijkt dat veel meer mensen daartegenaan lopen. Minder dan een op de vijf ondervraagden kreeg naar eigen zeggen de zorg die hij of zij nodig had in het eerste jaar.

Geiten en schapen
Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt verspreid door geiten en schapen. Tussen 2007 en 2011 werden in Nederland tussen de 50.000 en 100.000 mensen besmet met Q-koorts. Daarmee was de uitbraak de grootste ter wereld.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen