Overslaan en naar de inhoud gaan

Q-koortspatiënten massaal ontevreden over zorg

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 18:12

Q-koortspatiënten zijn zeer ontevreden over de geboden gezondheidszorg.

Driekwart van de 478 patiënten die werden ondervraagd voor een onderzoek van het Erasmus MC geeft de zorg voor mensen met Q-koorts een onvoldoende. Het gemiddelde rapportcijfer dat ze geven is een 4.

Vermoeid
De meerderheid van de ondervraagde patiënten heeft aan de Q-koorts een vermoeidheidssyndroom overgehouden. Patiënten ervaren vaak een gebrek aan begrip en erkenning en ze vinden dat zorgverleners te weinig kennis hebben over hun ziekte.

Niet serieus genomen
"Helaas lopen veel patiënten tegen hetzelfde aan als ik. Een jarenlange zoektocht alvorens de diagnose gesteld wordt. Weten wat je hebt en vervolgens niet serieus genomen worden en aan je lot overgelaten worden", schreef iemand als toelichting bij het cijfer 3. Uit het onderzoek in opdracht van Q-support en zorgverzekeraar CZ blijkt dat veel meer mensen daartegenaan lopen. Minder dan een op de vijf ondervraagden kreeg naar eigen zeggen de zorg die hij of zij nodig had in het eerste jaar.

Geiten en schapen
Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt verspreid door geiten en schapen. Tussen 2007 en 2011 werden in Nederland tussen de 50.000 en 100.000 mensen besmet met Q-koorts. Daarmee was de uitbraak de grootste ter wereld.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen