Overslaan en naar de inhoud gaan

PVV wil stop op projecten voor windmolens

Geplaatst opvrijdag 6 augustus 2021 - 16:09

De PVV in het Limburgs Parlement vindt dat alle projecten voor windmolens in Limburg moeten worden stilgelegd.

Er moeten eerst duidelijke milieunormen worden geformuleerd bijvoorbeeld op het gebied van geluidsoverlast en slagschaduw.

Schriftelijke vragen
PVV-statenlid Bart Megens stelt in schriftelijke vragen dat die stap het onvermijdelijke gevolg is van een uitspraak van de Raad van State van ruim een maand geleden. Die was op haar beurt weer gebaseerd op een arrest van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Kern van de uitspraak is dat er eerst een volwaardige milieueffectrapportage, dit is een procedure met als hoofddoel het milieubelang volwaardig te laten meewegen bij onder andere de voorbereiding van plannen en besluiten, moet worden gedaan vóór de plaatsing van windmolens, aldus Megens.

Lees ook: Inwoners investeren in 5 windmolens op Egchelse Heide

Wet
Hij verwijst ook naar een recente brief van staatssecretaris Dilan Yesilgöz van klimaat en energie (VVD). Daarin stelt zij dat het zeker 1,5 tot 2 jaar duurt voordat de normen in een wet zijn vastgelegd.

Windmolens
De PVV noemt daarom het voorlopig stopzetten van 'gestarte en aankomende projecten' voor windmolens een logische stap, mede om juridische procedures te voorkomen en uitspraken van een rechter voor te zijn.

Zonneparken
Bovendien vindt statenlid Megens dat naar alternatieven voor windmolenparken moet worden gekeken als blijkt dat die de gezondheid en veiligheid van de Limburgers schaden. Verder is de PVV van mening dat er ook een verplichte, volwaardige milieurapportage moet komen voor grootschalige zonneparken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen