Overslaan en naar de inhoud gaan

PVV wil maatregelen na per ongeluk vrijlaten gevangene

Geplaatst opmaandag 26 juli 2021 - 12:14

De PVV in de Tweede Kamer wil dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat nog vaker gevangenen worden vrijgelaten door een rekenfout terwijl die nog vast hadden moeten zitten. Onlangs gebeurde dat in de vrouwengevangenis in Evertsoord.

Daar werd een vrouw te vroeg ontslagen. Ze had nog een celstraf van zeven maanden openstaan.

Lees ook: Gevangenis laat vrouw per ongeluk gaan door rekenfout

Onacceptabel
In schriftelijke vragen noemt PVV-Tweede Kamerlid Gidi Markuszower het onacceptabel en een klap in het gezicht van slachtoffers dat de vrouw door een rekenfout vrij is gekomen. Daarom moet minister Sander Dekker van Rechtsbescherming (VVD) ‘zulke blunders’ - in de woorden van Markuszower - in de toekomst voorkomen.

Zonder dat verder te onderbouwen noemt hij de vrouw ook 'een gevaarlijke crimineel'.

Eerdere gevallen
Het PVV-Tweede Kamerlid wil ook weten of en hoe vaak zich dergelijke situaties eerder hebben voorgedaan. Met een uitsplitsing per gevangenis, misdrijf en lengte van de celstraf.

De datum waarop een gevangene in vrijheid wordt gesteld, wordt automatisch berekend. Maar er moet wel handmatig informatie in het computersysteem worden ingevoerd voordat die berekening überhaupt kan plaatsvinden.

Pijnlijke menselijke fout
In het specifieke geval in vrouwengevangenis Evertsoord ging het mis omdat de vrouw in meerdere zaken is veroordeeld. Oude en nieuwe zaken liepen door elkaar.

Gevangeniswoordvoerder Robert Meijer sprak eerder tegen L1 van een pijnlijke, menselijke fout die niet had mogen gebeuren. Volgens hem zijn inmiddels de interne controles en checks ander georganiseerd en aangescherpt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen