Overslaan en naar de inhoud gaan

PVV tegen extra opvangplaatsen asielzoekers in Limburg

Geplaatst opmaandag 2 maart 2020 - 12:03

De PVV in het Limburgs Parlement ziet niks in ruim 1500 nieuwe plekken voor de opvang van asielzoekers in Limburg.

In schriftelijke vragen aan het provinciebestuur stelt de partij dat asielzoekerscentra en de uitbreiding van de opvang "een groot veiligheidsrisico met zich meebrengt voor de Limburgers".

Regietafel
Eind vorige week kregen de 31 Limburgse gemeenten een brief van de zogeheten Limburgse regietafel vluchtelingen met de vraag om te kijken naar de (on)mogelijkheden voor opvang in hun gemeente. In dat overlegorgaan zitten onder meer het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de provincie, gemeenten en de twee Veiligheidsregio's. Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht is voorzitter en gouverneur Theo Bovens co-voorzitter.

Massa-immigratie
Volgens de PVV was het passender geweest als het provinciebestuur eerst met het Limburgs Parlement had overlegd over meer opvangplaatsen. In de woorden van de PVV: "Of het Limburgs Parlement überhaupt wil bijdragen aan het nog meer faciliteren van de massa-immigratie."

Erdogan
In de schriftelijke vragen verwijst PVV-fractievoorzitter René Claassen ook naar het openzetten van de grens naar Europa door "de totaal niet te vertrouwen dictator van Turkije Erdogan". Hij noemt dat ook een "misdadige actie". In zijn ogen worden met de extra opvangplekken juist ook aan de dreigementen van de Turkse president tegemoet gekomen.

Lees ook: Ruim 1500 nieuwe asielplekken gezocht in Limburg

Tekort
In de brief van de Limburgse regietafel aan de gemeenten staat dat er dit jaar landelijk behoefte is aan ongeveer 2500 meer opvangplaatsen voor asielzoekers dan eerder verwacht. Omdat de verantwoordelijke minister Ankie Broekers-Knol (VVD) die evenredig wil verdelen over de twaalf provincies, betekent dit dat in Limburg vóór 1 april 417 extra opvangplekken gerealiseerd moeten worden, zo staat in de brief.

Vervanging
Maar omdat er in de loop van dit jaar exact 1144 plaatsen verdwijnen door de sluiting van asielzoekerscentra in Weert en Maastricht, moet dat elders worden gecompenseerd. In totaal gaat het dan ook om 1561 nieuwe plekken.

Maastricht
Zeker is in ieder geval dat er in juni van dit jaar er een nieuwe asielzoekerscentrum in Maastricht opent in het voormalige PLEM- en Rijkswaterstaat gebouw aan de Francois de Veyestraat. Dat biedt plaats aan 650 asielzoekers. Dat zijn er 400 meer dan in het huidige centrum aan de Parkweg in Maastricht. Dat gaat op termijn dicht.

Lees ook: Protestactie op azc Maastricht: activisten gearresteerd

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen