Overslaan en naar de inhoud gaan

PVV houdt presentatie kandidaat-gedeputeerden in beraad

Geplaatst opdinsdag 29 juni 2021 - 17:09

De PVV houdt voorlopig een slag om de arm of de partij woensdagavond aanwezig is bij de presentatie van de kandidaat-gedeputeerden die het nieuwe provinciebestuur moeten gaan vormen.

De PVV laat dat afhangen van de toelichting die het CDA gaat geven op de voordracht van de eigen partijkandidaat, Madeleine van Toorenburg.

Zakje chips
René Claasen, fractievoorzitter van de PVV, bedankte aanvankelijk voor het bijwonen van de presentatie. Volgens hem waren de voordrachten een dichtgetimmerde zaak waar alleen nog maar voor de bühne vragen over zouden komen. "Dan zit ik liever met een zakje chips op de bank naar de livestream te kijken", zegt hij met een lach.

Lees ook: Namen nieuwe Limburgse gedeputeerden bekend

Het stoort de PVV ook dat de namen van de kandidaten al in de media uitlekten, voordat de brief van waarnemend commissaris Johan Remkes om 12:00 uur in de bus viel.

Madeleine van Toorenburg
Nu hem ter ore is gekomen dat de Statenfractie van het CDA zelf niet op de hoogte was van de kandidatuur van Van Toorenburg, draaien de zaken voor de PVV. "Ja, vanuit de CDA-fractie is dat signaal gekomen. Ze waren zelf niet betrokken bij de voordracht van hun eigen kandidaat."

Om een definitief standpunt te bepalen, wacht Claassen nu het antwoord af van zijn collega Mariska Werry, fractievoorzitter van het CDA. "Ik wil het graag van haar zelf horen. Als het inderdaad zo is, dan hebben we woensdagavond wel iets om over te praten", zegt Claassen.

Openbare bijeenkomst
Claassen heeft bij de griffie van de provincie zijn verbazing uitgesproken dat de presentatie, het zogeheten seniorenconvent, een openbare bijeenkomst is. Normaal is de presentatie een besloten zitting voor de fractievoorzitters van de Staten. "Dan kun je nét wat andere dingen zeggen en vragen dan in een openbare bijeenkomst", vindt de fractievoorzitter van de PVV.

Uitgesloten
De PVV is de op één na grootste partij in de Staten met 7 zetels. De partij stond met een aantal moties van wantrouwen aan de basis van de val van het vorige provinciebestuur. De partij is het niet eens met de wijze waarop de voordrachten nu tot stand zijn gekomen.

Volgens Claassen worden rechtse partijen stelselmatig uitgesloten van bestuurlijke posities. Het is geen geheim dat de PVV zelf graag kandidaat-gedeputeerden had willen leveren.

Lees ook: Haagse contacten en Limburg-kennis van belang voor deputés

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen