Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdD wil garantie voor bescherming pimpernelblauwtje

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 13:34

De Partij voor de Dieren (PvdD) in het Limburgs Parlement wil garanties dat er niet meer per ongeluk gemaaid wordt in het enige leefgebied in Nederland van de zeldzame vlinder, het donker pimpernelblauwtje. Dat bevindt zich in een berm bij Posterholt.

Vorige week werd bekend dat een aannemer in opdracht van het Waterschap Limburg daar had gemaaid.

Verbijstering
Fractievoorzitter Pascale Plusquin van de PvdD stelt in schriftelijke vragen aan het provinciebestuur ‘met grote verbijstering’ kennis te hebben genomen van de gang van zaken. Zij wil daarom precies weten hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Ook in mei werd er volgens de partij al eens ten onrechte gemaaid in het gebied.

Lees ook: Leefgebied zeldzame vlinder platgemaaid door Waterschap

"Hoe kan een maaifout uit mei zich in juli toch weer herhalen. En hoe wordt gegarandeerd dat zich een dergelijke onvergeeflijke fout niet nog een keer herhaalt", luidt één van de vragen.

Kosten vergoeden
De PvdD vindt bovendien dat de provincie de kosten moet vergoeden die het Limburgs Landschap en de Vlinderstichting hebben gemaakt om het leefgebied voor het donker pimpernelblauwtje te redden en zo voor uitsterven in Nederland te behoeden. Of er moet overleg met het Waterschap Limburg hierover plaatsvinden.

In een poging de schade te beperken, werden pimpernelbloemen uit de grond gehaald uit een aangrenzende wei en in de kale berm geplaatst.

Lees ook: Ultieme reddingspoging voor bedreigd pimpernelblauwtje

Leefgebieden creëren
De PvdD stelt ook voor dat de provincie de regie neemt om meer leefgebieden voor de zeldzame vlinder in te richten 'zodat een maaifout niet langer fataal kan zijn'. Daartoe moet ze alle partijen in het gebied om de tafel brengen. Het gaat dan om weg- en waterbeheerders, natuurbeheerders en de Vlinderstichting.

Simpele oplossing
Om te voorkomen dat de berm nogmaals gemaaid wordt, pleit de partij voor een simpele fysieke oplossing: het aanbrengen van een 'simpel draadje' langs de berm. "Als er een voorziening in de vorm van een draadje was aangebracht, had dit een extra alarmbel doen afgaan bij de aannemer." PvdD-fractievoorzitter Pascale Plusquin vroeg of het provinciebestuur dit alsnog bereid was te doen.

Lees ook: Posterholt paradijs voor pimpernelblauwtje

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen