Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdD wil garantie voor bescherming pimpernelblauwtje

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 13:34

De Partij voor de Dieren (PvdD) in het Limburgs Parlement wil garanties dat er niet meer per ongeluk gemaaid wordt in het enige leefgebied in Nederland van de zeldzame vlinder, het donker pimpernelblauwtje. Dat bevindt zich in een berm bij Posterholt.

Vorige week werd bekend dat een aannemer in opdracht van het Waterschap Limburg daar had gemaaid.

Verbijstering
Fractievoorzitter Pascale Plusquin van de PvdD stelt in schriftelijke vragen aan het provinciebestuur ‘met grote verbijstering’ kennis te hebben genomen van de gang van zaken. Zij wil daarom precies weten hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Ook in mei werd er volgens de partij al eens ten onrechte gemaaid in het gebied.

Lees ook: Leefgebied zeldzame vlinder platgemaaid door Waterschap

"Hoe kan een maaifout uit mei zich in juli toch weer herhalen. En hoe wordt gegarandeerd dat zich een dergelijke onvergeeflijke fout niet nog een keer herhaalt", luidt één van de vragen.

Kosten vergoeden
De PvdD vindt bovendien dat de provincie de kosten moet vergoeden die het Limburgs Landschap en de Vlinderstichting hebben gemaakt om het leefgebied voor het donker pimpernelblauwtje te redden en zo voor uitsterven in Nederland te behoeden. Of er moet overleg met het Waterschap Limburg hierover plaatsvinden.

In een poging de schade te beperken, werden pimpernelbloemen uit de grond gehaald uit een aangrenzende wei en in de kale berm geplaatst.

Lees ook: Ultieme reddingspoging voor bedreigd pimpernelblauwtje

Leefgebieden creëren
De PvdD stelt ook voor dat de provincie de regie neemt om meer leefgebieden voor de zeldzame vlinder in te richten 'zodat een maaifout niet langer fataal kan zijn'. Daartoe moet ze alle partijen in het gebied om de tafel brengen. Het gaat dan om weg- en waterbeheerders, natuurbeheerders en de Vlinderstichting.

Simpele oplossing
Om te voorkomen dat de berm nogmaals gemaaid wordt, pleit de partij voor een simpele fysieke oplossing: het aanbrengen van een 'simpel draadje' langs de berm. "Als er een voorziening in de vorm van een draadje was aangebracht, had dit een extra alarmbel doen afgaan bij de aannemer." PvdD-fractievoorzitter Pascale Plusquin vroeg of het provinciebestuur dit alsnog bereid was te doen.

Lees ook: Posterholt paradijs voor pimpernelblauwtje

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen