Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA zet vraagtekens bij nieuwe vergunning recyclebedrijf

Geplaatst opzondag 15 september 2019 - 15:25

De PvdA in het Limburg Parlement zet hele grote vraagtekens bij de nieuwe vergunning voor plastic-verwerker TpD in Brunssum.

Volgens Statenlid Aleida Berghorst is de voorgenomen vergunning een koude douche voor veel omwonenden en zorgt ze voor veel onrust.

Plastic
Het bedrijf zorgt al jaren voor stank, ongedierte en een vliegenplaag in de omgeving. Toch wil het provinciebestuur TpD een nieuwe vergunning geven waarin de opslag van zeven keer zoveel vervuild en verwerkt plastic wordt toegestaan. Het gaat om 2 miljoen kilo, tegenover 272 duizend kilo nu.

Strikte voorwaarden
Volgens het provinciebestuur is dat verantwoord omdat er strikte voorwaarden aan zijn verbonden die het juist gemakkelijker maakt om bij eventuele overtredingen en overlast op te treden. Zo mag het plastic niet meer in de open lucht worden opgeslagen. Ook moet het bedrijf voorkomen dat ongedierte wordt aangetrokken.

Vergunning
PvdA-Statenlid Berghorst stelt daar tegenover dat TpD keer op keer voor overlast in de buurt zorgt en vergunningsvoorschriften niet naleeft. "Hoe denkt het provinciebestuur te garanderen dat de nieuwe vergunning een einde maakt aan de overlast voor de omgeving", zo zegt zij in schriftelijke vragen.

Overlast
Ook wijst ze erop dat PVV-gedeputeerde Robert Housmans in juli bij een werkbezoek de verwachting heeft gewekt dat de provincie “eindelijk een einde zou maken aan de overlast”. Hij liet toen het lossen en opslaande van nieuw plastic waar het bedrijf mee bezig was acuut stilleggen. Hij beloofde toen ook keihard te blijven optreden tegen TpD.

Zienswijze
Berghorst informeert ook hoe de samenwerking met de gemeente Brunssum verloopt in dit dossier. De gemeente heeft een zogeheten zienswijze ingediend over de nieuwe vergunning. Daarin staat een aantal kritische bedenkingen geformuleerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen