Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA zet vraagtekens bij nieuwe vergunning recyclebedrijf

Geplaatst opzondag 15 september 2019 - 15:25

De PvdA in het Limburg Parlement zet hele grote vraagtekens bij de nieuwe vergunning voor plastic-verwerker TpD in Brunssum.

Volgens Statenlid Aleida Berghorst is de voorgenomen vergunning een koude douche voor veel omwonenden en zorgt ze voor veel onrust.

Plastic
Het bedrijf zorgt al jaren voor stank, ongedierte en een vliegenplaag in de omgeving. Toch wil het provinciebestuur TpD een nieuwe vergunning geven waarin de opslag van zeven keer zoveel vervuild en verwerkt plastic wordt toegestaan. Het gaat om 2 miljoen kilo, tegenover 272 duizend kilo nu.

Strikte voorwaarden
Volgens het provinciebestuur is dat verantwoord omdat er strikte voorwaarden aan zijn verbonden die het juist gemakkelijker maakt om bij eventuele overtredingen en overlast op te treden. Zo mag het plastic niet meer in de open lucht worden opgeslagen. Ook moet het bedrijf voorkomen dat ongedierte wordt aangetrokken.

Vergunning
PvdA-Statenlid Berghorst stelt daar tegenover dat TpD keer op keer voor overlast in de buurt zorgt en vergunningsvoorschriften niet naleeft. "Hoe denkt het provinciebestuur te garanderen dat de nieuwe vergunning een einde maakt aan de overlast voor de omgeving", zo zegt zij in schriftelijke vragen.

Overlast
Ook wijst ze erop dat PVV-gedeputeerde Robert Housmans in juli bij een werkbezoek de verwachting heeft gewekt dat de provincie “eindelijk een einde zou maken aan de overlast”. Hij liet toen het lossen en opslaande van nieuw plastic waar het bedrijf mee bezig was acuut stilleggen. Hij beloofde toen ook keihard te blijven optreden tegen TpD.

Zienswijze
Berghorst informeert ook hoe de samenwerking met de gemeente Brunssum verloopt in dit dossier. De gemeente heeft een zogeheten zienswijze ingediend over de nieuwe vergunning. Daarin staat een aantal kritische bedenkingen geformuleerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen