Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA zet vraagtekens bij nieuwe vergunning recyclebedrijf

Geplaatst opzondag 15 september 2019 - 15:25

De PvdA in het Limburg Parlement zet hele grote vraagtekens bij de nieuwe vergunning voor plastic-verwerker TpD in Brunssum.

Volgens Statenlid Aleida Berghorst is de voorgenomen vergunning een koude douche voor veel omwonenden en zorgt ze voor veel onrust.

Plastic
Het bedrijf zorgt al jaren voor stank, ongedierte en een vliegenplaag in de omgeving. Toch wil het provinciebestuur TpD een nieuwe vergunning geven waarin de opslag van zeven keer zoveel vervuild en verwerkt plastic wordt toegestaan. Het gaat om 2 miljoen kilo, tegenover 272 duizend kilo nu.

Strikte voorwaarden
Volgens het provinciebestuur is dat verantwoord omdat er strikte voorwaarden aan zijn verbonden die het juist gemakkelijker maakt om bij eventuele overtredingen en overlast op te treden. Zo mag het plastic niet meer in de open lucht worden opgeslagen. Ook moet het bedrijf voorkomen dat ongedierte wordt aangetrokken.

Vergunning
PvdA-Statenlid Berghorst stelt daar tegenover dat TpD keer op keer voor overlast in de buurt zorgt en vergunningsvoorschriften niet naleeft. "Hoe denkt het provinciebestuur te garanderen dat de nieuwe vergunning een einde maakt aan de overlast voor de omgeving", zo zegt zij in schriftelijke vragen.

Overlast
Ook wijst ze erop dat PVV-gedeputeerde Robert Housmans in juli bij een werkbezoek de verwachting heeft gewekt dat de provincie “eindelijk een einde zou maken aan de overlast”. Hij liet toen het lossen en opslaande van nieuw plastic waar het bedrijf mee bezig was acuut stilleggen. Hij beloofde toen ook keihard te blijven optreden tegen TpD.

Zienswijze
Berghorst informeert ook hoe de samenwerking met de gemeente Brunssum verloopt in dit dossier. De gemeente heeft een zogeheten zienswijze ingediend over de nieuwe vergunning. Daarin staat een aantal kritische bedenkingen geformuleerd.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen