Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA wil winkelbesluit Tweede Kerstdag herzien

Geplaatst opwoensdag 2 december 2020 - 7:43

De PvdA in de gemeente Maastricht vindt het geen goed idee dat de winkels in de stad op Tweede Kerstdag open mogen. Vooral niet na de drukte van afgelopen weekend.

De partij vreest dat openstelling op Tweede Kerstdag 'een hele middag extra controle, handhaving en wellicht ingrijpen zal betekenen.' De PvdA hoopt daarom dat het stadsbestuur terug wil komen op dit besluit.

Uitzondering
Het stadsbestuur heeft in oktober het voorstel gedaan om bij hoge uitzondering in te stemmen met het verzoek van de supermarkten en andere winkels om op Tweede Kerstdag open te gaan. Daarmee wilde ze de winkeliers een steuntje in de rug geven en daarnaast voor een betere spreiding van het winkelend publiek zorgen. PvdA was destijds tegen. Ook Partij Veilig Maastricht en SAB zagen niks in de openstelling. Desondanks was toch een meerderheid van de gemeenteraad voor.

Lees ook: Maastricht komt winkeliers tegemoet: Tweede Kerstdag open

Uitdaging
Aangezien de Maastrichtse binnenstad afgelopen weekend overspoeld werd door kooptoeristen vreest PvdA Tweede Kerstdag voor het ergste. Om dit te voorkomen hoopt de partij dat het college van B&W het besluit wil herzien. 'Wij stellen vast dat de borden bij de toegangswegen tot de stad nauwelijks effect hebben. Welke andere maatregelen bent u voornemens te nemen om winkeltoerisme te ontmoedigen?', schrijft de partij in vragen. Volgens de PvdA gaat de decembermaand 'met zijn topdruktedagen al voldoende uitdaging bieden om winkelend publiek letterlijk in goede banen te leiden.'

Geen drastische maatregelen
Het was afgelopen weekend zo druk dat burgemeester Annemarie Penn-te Strake op het punt stond de winkels te sluiten. Vooralsnog neemt ze geen drastische maatregelen om eventuele drukte komend weekend tegen te gaan. Er is geen Black Friday-weekend en de winkels in België zijn weer open. Daardoor hoopt en verwacht de burgemeester dat de drukte wel zal meevallen. "Wij zijn voorbereid. We hebben ons systeem van verschillende codes en daar horen verschillende acties bij. We hebben afgelopen weekend gezien dat dat werkt", zei Penn dinsdag.

Lees ook: 85 procent winkelpubliek Maastricht zaterdag was Waals

Niet alleen PvdA is in de pen geklommen na de drukte van afgelopen weekend. De Liberale Partij Maastricht heeft Penn ook al vragen gesteld. Zo gooit de partij van Kitty Nuyts zelfs een balletje op voor carnaval.

Lees ook: Politieke vragen over drukte: 'Wat mag met carnaval?'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen