Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA wil Lilianne Ploumen als nieuwe lijsttrekker

Geplaatst opmaandag 18 januari 2021 - 10:56

De Partij van de Arbeid (PvdA) wil Lilianne Ploumen als nieuwe lijsttrekker. Ze wordt daarmee de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de partij.

Dat heeft de partij maandagmiddag laten weten.

Toeslagenaffaire
De uit Maastricht afkomstige Ploumen is de opvolger van Lodewijk Asscher, die vorige week terugtrad vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Ploumen wordt tevens de eerste Limburgse lijsttrekker voor de partij.

Nieuwe normaal
"Ik heb een paar rare dagen achter de rug", begon Ploumen haar toespraak na benoeming tot lijsttrekker. "Ben ik er klaar voor? Ja, ik ben er klaar voor. Politiek is de manier om te veranderen wat niet deugt." Verder had Ploumen aandacht voor de coronamaatregelen en over de impact van het 'nieuwe normaal' op de samenleving. "Ik wil vooral vooruitkijken naar een beter normaal. Een nieuw normaal waar mannen en vrouwen een gelijk salaris krijgen voor hetzelfde werk. Een beter normaal waar niemand meer is dan een ander, maar ook niet minder."

Digitaal
De benoeming wordt bekrachtigd tijdens een digitaal partijcongres op zaterdag 23 januari. Het partijbestuur van de PvdA gaf vorige week al aan haast te willen maken met de benoeming van een nieuwe lijsttrekker. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 17 maart.

Carrière
Het Binnenhof is geen onbekend terrein voor Ploumen. Zo was ze in kabinet Rutte II minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarvoor was Ploumen voorzitter van de PvdA.

In 2017 ging Ploumen aan de slag als Tweede Kamerlid. De afgelopen jaren hield ze zich als Kamerlid bezig met de portefeuilles buitenlandse zaken en zorg. Ze maakte zich onder meer sterk voor de terugkeer van de pil in het basispakket en voor neutrale keuzehulp voor zwangere vrouwen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen