Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA wil Lilianne Ploumen als nieuwe lijsttrekker

Geplaatst opmaandag 18 januari 2021 - 10:56

De Partij van de Arbeid (PvdA) wil Lilianne Ploumen als nieuwe lijsttrekker. Ze wordt daarmee de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de partij.

Dat heeft de partij maandagmiddag laten weten.

Toeslagenaffaire
De uit Maastricht afkomstige Ploumen is de opvolger van Lodewijk Asscher, die vorige week terugtrad vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Ploumen wordt tevens de eerste Limburgse lijsttrekker voor de partij.

Nieuwe normaal
"Ik heb een paar rare dagen achter de rug", begon Ploumen haar toespraak na benoeming tot lijsttrekker. "Ben ik er klaar voor? Ja, ik ben er klaar voor. Politiek is de manier om te veranderen wat niet deugt." Verder had Ploumen aandacht voor de coronamaatregelen en over de impact van het 'nieuwe normaal' op de samenleving. "Ik wil vooral vooruitkijken naar een beter normaal. Een nieuw normaal waar mannen en vrouwen een gelijk salaris krijgen voor hetzelfde werk. Een beter normaal waar niemand meer is dan een ander, maar ook niet minder."

Digitaal
De benoeming wordt bekrachtigd tijdens een digitaal partijcongres op zaterdag 23 januari. Het partijbestuur van de PvdA gaf vorige week al aan haast te willen maken met de benoeming van een nieuwe lijsttrekker. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 17 maart.

Carrière
Het Binnenhof is geen onbekend terrein voor Ploumen. Zo was ze in kabinet Rutte II minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarvoor was Ploumen voorzitter van de PvdA.

In 2017 ging Ploumen aan de slag als Tweede Kamerlid. De afgelopen jaren hield ze zich als Kamerlid bezig met de portefeuilles buitenlandse zaken en zorg. Ze maakte zich onder meer sterk voor de terugkeer van de pil in het basispakket en voor neutrale keuzehulp voor zwangere vrouwen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen