Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA-statenlid Berghorst voorzitter enquêtecommissie

Geplaatst opzondag 11 april 2021 - 21:34

PvdA-statenlid Aleida Berghorst wordt voorzitter van de eerste provinciale enquêtecommissie. Het Limburgs Parlement heeft daar unaniem mee ingestemd.

De commissie bestaat in totaal uit vijf statenleden. Vicevoorzitter is Marcel Thewissen van Samen voor Limburg, een afsplitsing van Forum voor Democratie. De andere leden zijn Ingrid Voncken (CDA), Teun Heldens (VVD) en Kathleen Mertens (GroenLinks).

Koopmans
De eerst enquête op provinciaal niveau in Limburg gaat over de integriteit en het handelen van oud-CDA gedeputeerde Ger Koopmans rond projecten waarbij baggerbedrijf Terraq een rol speelde, met name een inmiddels afgeblazen hoogwater project in Venlo. Koopmans bleef bij zijn aantreden in juni 2014 aan als commissaris van Terraq, met instemming van het Limburgs Parlement. In oktober 2017 stapte hij uit zichzelf op.

De enquête draait om de vraag of Koopmans zich aan de afspraak heeft gehouden om zich niet te bemoeien met beraadslagingen en besluitvorming rond ontgrondingen. Bij een aantal was Terraq betrokken. Ook wordt bekeken hoe gouverneur Theo Bovens toezicht heeft gehouden op die afspraak.

Integriteit
Verder is de ontwikkeling van het beleid op het gebied van integriteit onderwerp van onderzoek. Personen met een publieke functie en betrokken ambtenaren kunnen bij de provinciale enquête van het Limburgs Parlement onder ede worden verhoord. ‘Indien noodzakelijk en proportioneel’, zo staat in de regels. Private personen kunnen niet worden gedwongen bij een interview of hoorzitting te verschijnen, noch onder ede worden ondervraagd.

150.000 euro
De enquête kost naar schatting 150.000 euro. Dat geld gaat onder andere naar de inhuur van specifieke expertise van buiten. Ook krijgen de vijf statenleden die in de enquêtecommissie zitten een extra vergoeding vanwege de vele extra tijd die in hun taak gaat zitten. Een statenlid krijgt maandelijks een vergoeding van iets meer dan 1450 euro bruto. In dat bedrag zit zo’n 181 euro onkostenvergoeding. De vijf enquêteleden ontvangen eenmalig 300 procent van die maandelijkse toelage, afhankelijk van hoeveel maanden de enquêtecommissie actief is. Dus duurt die - theoretisch gezien - een jaar, dan krijgen ze zo’n 4350 euro. Bij een half jaar gaat het om de helft, 2175 euro, bij zeven maanden om zeven twaalfde deel, bij vijf om vijf twaalfde deel, enzovoorts.

Najaar
Eerder werd al duidelijk dat de eerste provinciale enquête pas in het najaar klaar is. Dat is een klein jaar nadat het Limburgs Parlement half december 2020 een SP-motie aannam dat die enquête er moest komen.

Lees ook: Parlementaire enquête Koopmans pas in het najaar klaar

Voorzitter Aleida Berghorst zit sinds 2015 voor de PvdA in het Limburgs Parlement. In 2018 nam zij het initiatief voor de eerste Burgertop Limburg waar burgers mee konden praten over de toekomst van Limburg en met concrete voorstellen konden komen.

Lees ook: Werkgroep gaat voorstel parlementaire enquête voorbereiden

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen