Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'PvdA probeerde Statenlid Peter van Dijk te dumpen'

Geplaatst opdinsdag 19 maart 2019 - 6:00

Begin 2018 is oud-PvdA gedeputeerde en huidig Statenlid Peter van Dijk door zijn partij gevraagd om op te stappen uit het Limburgs Parlement. Zo niet dreigde een royement.

Dat schrijft Van Dijk in een brief aan gouverneur Theo Bovens, waarin hij laat weten per direct terug te treden.

Fractiegenoten
Het verzoek was afkomstig van het landelijk bestuur, maar volgens Van Dijk zat de rest van de PvdA-fractie in het Limburgs Parlement erachter. Uiteindelijk bleef Van Dijk aan als Statenlid. Het royement ging niet door omdat Van Dijk een interne beroepsprocedure won.

Eén vergadering
Het vertrek betekent in de praktijk alleen dat hij de afscheidsvergadering van vertrekkende statenleden op 27 maart niet meer bijwoont. Woensdag zijn er verkiezingen voor een nieuw Limburgs Parlement.

Onvervulde ambities
Achtergrond van het geheel is de gang van zaken in de aanloop naar de provinciale verkiezingen van maart 2015. Van Dijk was vanaf eind juni 2012 gedeputeerde en had de ambitie om lijsttrekker te worden en als gedeputeerde door te gaan. Maar de PvdA koos toen voor huidig gedeputeerde Eric Geurts als kopman.

Lees ook: Peter van Dijk voelt zich aan kant gezet bij PvdA

Zijspoor
"Om redenen die mij tot op heden nog niet duidelijk zijn geworden, zijn er vanaf 2014 binnen de Partij van de Arbeid Limburg krachten actief geweest die er voor gezorgd hebben dat ik op een zijspoor ben beland", zo meldt Van Dijk in zijn brief aan de gouverneur. Volgens hem kun je deze 'weinig transparante' gang van zaken zien als onderdeel van de politiek. "Maar helaas maakt ze ook al jaren op hardnekkige wijze deel uit van de cultuur binnen mijn partij", schrijft Van Dijk.

Frustrerend
"Het was voor mijzelf in elk geval een zeer frustrerende en ingrijpende ervaring." Van Dijk erkent dat hij daarna afstand heeft genomen van alle geledingen en bijeenkomsten binnen de PvdA, met uitzondering van de vergaderingen van de statenfractie en de communicatie met de leden.

Lees ook: Limburgse Statenleden weer het vaakst afwezig

'Interne procedure'
"Die moeizame verhouding met mijn eigen partij was er vervolgens mede debet aan dat op instigatie van de Limburgse statenfractie, de interne procedure in werking is gesteld", zo vertelt Van Dijk in zijn brief. Hij zegt ook niet te kunnen en willen ontkennen dat de hele gang van zaken de afgelopen periode van negatieve invloed is geweest op zijn functioneren als Statenlid "...en op het plezier wat ik aan dat werk heb beleefd."

Lees ook: Statenlid haalt hard uit naar Barry Braeken

Punt
Niettemin stelt hij dat hij zijn taken en functies als Statenlid de afgelopen vier jaar toch 'naar beste vermogen heeft getracht te vervullen.' Hij vindt nu wel het moment aangebroken om op zijn manier een punt te zetten achter zijn loopbaan in de provinciale politiek die in totaal zestien jaar heeft geduurd.

Landelijk bestuur
Peter van Dijk was sinds 2003
Statenlid. Vanaf 2005 was hij ook fractievoorzitter. Daarna werd hij dus in juni 2012 gedeputeerde, om vanaf maart 2015 weer Statenlid te worden. Van Dijk zat ook van 2012 tot 2016 in het landelijk partijbestuur van de PvdA.

Groet
In zijn brief schrijft hij dat hij 'alles overziend' kan terugkijken op een periode "...waarin ik deze mooie provincie en zijn inwoners in diverse rollen en op velerlei wijze heb mogen dienen. (...)
Het was een leerzame , boeiende en bij tijd en wijle ook intensieve tijd, zeker in combinatie met mijn werk als huisarts." Hij beëindigt zijn brief aan de gouverneur met de woorden: "Het ga u allen goed! Het ga Limburg goed!"

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen