Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'PvdA probeerde Statenlid Peter van Dijk te dumpen'

Geplaatst opdinsdag 19 maart 2019 - 6:00

Begin 2018 is oud-PvdA gedeputeerde en huidig Statenlid Peter van Dijk door zijn partij gevraagd om op te stappen uit het Limburgs Parlement. Zo niet dreigde een royement.

Dat schrijft Van Dijk in een brief aan gouverneur Theo Bovens, waarin hij laat weten per direct terug te treden.

Fractiegenoten
Het verzoek was afkomstig van het landelijk bestuur, maar volgens Van Dijk zat de rest van de PvdA-fractie in het Limburgs Parlement erachter. Uiteindelijk bleef Van Dijk aan als Statenlid. Het royement ging niet door omdat Van Dijk een interne beroepsprocedure won.

Eén vergadering
Het vertrek betekent in de praktijk alleen dat hij de afscheidsvergadering van vertrekkende statenleden op 27 maart niet meer bijwoont. Woensdag zijn er verkiezingen voor een nieuw Limburgs Parlement.

Onvervulde ambities
Achtergrond van het geheel is de gang van zaken in de aanloop naar de provinciale verkiezingen van maart 2015. Van Dijk was vanaf eind juni 2012 gedeputeerde en had de ambitie om lijsttrekker te worden en als gedeputeerde door te gaan. Maar de PvdA koos toen voor huidig gedeputeerde Eric Geurts als kopman.

Lees ook: Peter van Dijk voelt zich aan kant gezet bij PvdA

Zijspoor
"Om redenen die mij tot op heden nog niet duidelijk zijn geworden, zijn er vanaf 2014 binnen de Partij van de Arbeid Limburg krachten actief geweest die er voor gezorgd hebben dat ik op een zijspoor ben beland", zo meldt Van Dijk in zijn brief aan de gouverneur. Volgens hem kun je deze 'weinig transparante' gang van zaken zien als onderdeel van de politiek. "Maar helaas maakt ze ook al jaren op hardnekkige wijze deel uit van de cultuur binnen mijn partij", schrijft Van Dijk.

Frustrerend
"Het was voor mijzelf in elk geval een zeer frustrerende en ingrijpende ervaring." Van Dijk erkent dat hij daarna afstand heeft genomen van alle geledingen en bijeenkomsten binnen de PvdA, met uitzondering van de vergaderingen van de statenfractie en de communicatie met de leden.

Lees ook: Limburgse Statenleden weer het vaakst afwezig

'Interne procedure'
"Die moeizame verhouding met mijn eigen partij was er vervolgens mede debet aan dat op instigatie van de Limburgse statenfractie, de interne procedure in werking is gesteld", zo vertelt Van Dijk in zijn brief. Hij zegt ook niet te kunnen en willen ontkennen dat de hele gang van zaken de afgelopen periode van negatieve invloed is geweest op zijn functioneren als Statenlid "...en op het plezier wat ik aan dat werk heb beleefd."

Lees ook: Statenlid haalt hard uit naar Barry Braeken

Punt
Niettemin stelt hij dat hij zijn taken en functies als Statenlid de afgelopen vier jaar toch 'naar beste vermogen heeft getracht te vervullen.' Hij vindt nu wel het moment aangebroken om op zijn manier een punt te zetten achter zijn loopbaan in de provinciale politiek die in totaal zestien jaar heeft geduurd.

Landelijk bestuur
Peter van Dijk was sinds 2003
Statenlid. Vanaf 2005 was hij ook fractievoorzitter. Daarna werd hij dus in juni 2012 gedeputeerde, om vanaf maart 2015 weer Statenlid te worden. Van Dijk zat ook van 2012 tot 2016 in het landelijk partijbestuur van de PvdA.

Groet
In zijn brief schrijft hij dat hij 'alles overziend' kan terugkijken op een periode "...waarin ik deze mooie provincie en zijn inwoners in diverse rollen en op velerlei wijze heb mogen dienen. (...)
Het was een leerzame , boeiende en bij tijd en wijle ook intensieve tijd, zeker in combinatie met mijn werk als huisarts." Hij beëindigt zijn brief aan de gouverneur met de woorden: "Het ga u allen goed! Het ga Limburg goed!"

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen