Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA: opleidingscampus voor energietransitie noodzakelijk

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 6:00

Er moet een campus komen om mensen op te leiden die de energietransitie gaan uitvoeren.

Dat zegt provinciaal lijsttrekker Eric Geurts van PvdA. Volgens Geurts zijn er in de toekomst veel extra handjes nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

Masterplan
In 2030 moet de uitstoot van CO2 met 49 procent zijn afgenomen. Volgens de huidige PvdA-gedeputeerde is een masterplan nodig om het provinciaal klimaatplan LEKTA uit te voeren. "We hebben straks veel technische mensen nodig", zegt Geurts. "En we moeten nu beginnen met het opleiden van die mensen. Die moeten straks bijvoorbeeld warmtepompen aansluiten of huizen gaan isoleren."

Mbo-achtergrond
De campus moet een aanvulling zijn op de huidige Brightlands Chemelot Campus. "Op Chemelot worden veel innovaties uitgedacht door mensen met een hbo of universitaire achtergrond. Maar die innovaties moeten straks ook worden toegepast in woonwijken of huizen. Daar heb je mensen met een mbo-achtergrond voor nodig."

Te ambitieus
De nieuwe campus moet volgens Geurts een samenwerking zijn tussen overheden, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Ook moet er een kenniscentrum voor de energietransitie komen. "Veel gemeenten zijn enorm ambitieus. Maar ze missen vaak kennis. En dat geldt ook voor de burgers."

Winst naar bevolking
In het kenniscentrum kunnen burgers en gemeenten terecht met vragen. "Wat is de beste keuze van een gebied? Zon, wind? Hoe rol je het uit? Welke technieken kun je gebruiken?", zijn volgens Geurts enkele vragen die in het centrum beantwoord kunnen worden. "Maar mensen kunnen hier ook terecht als ze een eigen energiecoöperatie willen beginnen. Dan gaat de winst ook terug naar de bevolking."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen