Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA: opleidingscampus voor energietransitie noodzakelijk

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 6:00

Er moet een campus komen om mensen op te leiden die de energietransitie gaan uitvoeren.

Dat zegt provinciaal lijsttrekker Eric Geurts van PvdA. Volgens Geurts zijn er in de toekomst veel extra handjes nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

Masterplan
In 2030 moet de uitstoot van CO2 met 49 procent zijn afgenomen. Volgens de huidige PvdA-gedeputeerde is een masterplan nodig om het provinciaal klimaatplan LEKTA uit te voeren. "We hebben straks veel technische mensen nodig", zegt Geurts. "En we moeten nu beginnen met het opleiden van die mensen. Die moeten straks bijvoorbeeld warmtepompen aansluiten of huizen gaan isoleren."

Mbo-achtergrond
De campus moet een aanvulling zijn op de huidige Brightlands Chemelot Campus. "Op Chemelot worden veel innovaties uitgedacht door mensen met een hbo of universitaire achtergrond. Maar die innovaties moeten straks ook worden toegepast in woonwijken of huizen. Daar heb je mensen met een mbo-achtergrond voor nodig."

Te ambitieus
De nieuwe campus moet volgens Geurts een samenwerking zijn tussen overheden, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Ook moet er een kenniscentrum voor de energietransitie komen. "Veel gemeenten zijn enorm ambitieus. Maar ze missen vaak kennis. En dat geldt ook voor de burgers."

Winst naar bevolking
In het kenniscentrum kunnen burgers en gemeenten terecht met vragen. "Wat is de beste keuze van een gebied? Zon, wind? Hoe rol je het uit? Welke technieken kun je gebruiken?", zijn volgens Geurts enkele vragen die in het centrum beantwoord kunnen worden. "Maar mensen kunnen hier ook terecht als ze een eigen energiecoöperatie willen beginnen. Dan gaat de winst ook terug naar de bevolking."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen