Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA: opleidingscampus voor energietransitie noodzakelijk

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 6:00

Er moet een campus komen om mensen op te leiden die de energietransitie gaan uitvoeren.

Dat zegt provinciaal lijsttrekker Eric Geurts van PvdA. Volgens Geurts zijn er in de toekomst veel extra handjes nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

Masterplan
In 2030 moet de uitstoot van CO2 met 49 procent zijn afgenomen. Volgens de huidige PvdA-gedeputeerde is een masterplan nodig om het provinciaal klimaatplan LEKTA uit te voeren. "We hebben straks veel technische mensen nodig", zegt Geurts. "En we moeten nu beginnen met het opleiden van die mensen. Die moeten straks bijvoorbeeld warmtepompen aansluiten of huizen gaan isoleren."

Mbo-achtergrond
De campus moet een aanvulling zijn op de huidige Brightlands Chemelot Campus. "Op Chemelot worden veel innovaties uitgedacht door mensen met een hbo of universitaire achtergrond. Maar die innovaties moeten straks ook worden toegepast in woonwijken of huizen. Daar heb je mensen met een mbo-achtergrond voor nodig."

Te ambitieus
De nieuwe campus moet volgens Geurts een samenwerking zijn tussen overheden, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Ook moet er een kenniscentrum voor de energietransitie komen. "Veel gemeenten zijn enorm ambitieus. Maar ze missen vaak kennis. En dat geldt ook voor de burgers."

Winst naar bevolking
In het kenniscentrum kunnen burgers en gemeenten terecht met vragen. "Wat is de beste keuze van een gebied? Zon, wind? Hoe rol je het uit? Welke technieken kun je gebruiken?", zijn volgens Geurts enkele vragen die in het centrum beantwoord kunnen worden. "Maar mensen kunnen hier ook terecht als ze een eigen energiecoöperatie willen beginnen. Dan gaat de winst ook terug naar de bevolking."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen