Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

PvdA noemt GroenLinks hypocriet over Azerbeidzjan

Geplaatst opvrijdag 20 november 2015 - 20:44

De PvdA in het Limburgs Parlement heeft fel uitgehaald naar GroenLinks. In een statencommissie verweet zij die partij met twee maten te meten als het om mensenrechten en handelscontacten gaat.

GroenLinks is kritisch over de toenemende economische samenwerking van de provincie Limburg met Azerbeidzjan.

Mensenrechten
De partij vindt dat de provincie ook oog moet hebben voor de mensenrechten in de voormalige Sovjet-republiek. De partij heeft daar herhaaldelijk schriftelijke vragen over gesteld.

Lees ook: GroenLinks stoort zich aan banden met Azerbeidzjan

Azerbeidzjan niet, Saudi Arabië wel
Maar de PvdA vindt GroenLinks hypocriet. In een statencommissie zei fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers GroenLinks niet te horen over mensenrechten als het gaat over de innige samenwerking in Limburg met het Saoedi-Arabische staatsbedrijf Sabic. Terwijl in het moederland van Sabic de mensenrechten ook met voeten worden getreden.

"Maar als het om het kleine bedrag van 120.000 euro gaat dat de provincie uittrekt voor Azerbeidzjan pakt GroenLinks de handschoen vol op," zei Kuntzelaers.

Verschil
GroenLinks-statenlid Andy Rossel vindt dat er een groot verschil is. Sabic zit hier, heeft het onderdeel Chemie van DSM overgenomen en zorgt voor heel veel werkgelegenheid. De samenwerking met Azerbeidzjan heeft Limburg volgens GroenLinks economisch nog niks opgeleverd.

Lees ook: Provincie mikt op Azerbeidzjan als handelspartner

Prijskaartje voor mensenrechten
De PvdA concludeerde daar dan weer uit dat er voor GroenLinks een prijskaartje hangt aan hoe de partij met mensenrechten omgaat.

Landelijk verhaal
VVD-gedeputeerde Twan Beurskens herhaalde zijn standpunt dat mensenrechten een kwestie is die bij de landelijke overheid thuis hoort. Daarmee liet Beurskens een ander geluid horen dan de fractievoorzitter van zijn partij, Joost van den Akker.

Ogen en mond niet sluiten
Die vindt dat de provincie op een gepast moment in de contacten met Azerbeidzjan best de mensenrechten aan de orde mag stellen. "Uiteraard in overleg met Nederlandse diplomaten maar we hoeven niet onze ogen te sluiten en onze mond te houden omdat we een lagere overheid zijn", aldus Van den Akker.

Lees ook: Wat weet u van Azerbeidzjan?

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

PvdA, GroenLinks en dierenpartij gaan lijstverbinding aan
GroenLinks stoort zich aan banden met Azerbeidzjan
Vragen over rol provincie bij doorstart Meerssen Papier
GroenLinks, PvdA, D66: geen coalitie met FvD of PVV
Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen