Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

PvdA noemt GroenLinks hypocriet over Azerbeidzjan

Geplaatst opvrijdag 20 november 2015 - 20:44

De PvdA in het Limburgs Parlement heeft fel uitgehaald naar GroenLinks. In een statencommissie verweet zij die partij met twee maten te meten als het om mensenrechten en handelscontacten gaat.

GroenLinks is kritisch over de toenemende economische samenwerking van de provincie Limburg met Azerbeidzjan.

Mensenrechten
De partij vindt dat de provincie ook oog moet hebben voor de mensenrechten in de voormalige Sovjet-republiek. De partij heeft daar herhaaldelijk schriftelijke vragen over gesteld.

Lees ook: GroenLinks stoort zich aan banden met Azerbeidzjan

Azerbeidzjan niet, Saudi Arabië wel
Maar de PvdA vindt GroenLinks hypocriet. In een statencommissie zei fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers GroenLinks niet te horen over mensenrechten als het gaat over de innige samenwerking in Limburg met het Saoedi-Arabische staatsbedrijf Sabic. Terwijl in het moederland van Sabic de mensenrechten ook met voeten worden getreden.

"Maar als het om het kleine bedrag van 120.000 euro gaat dat de provincie uittrekt voor Azerbeidzjan pakt GroenLinks de handschoen vol op," zei Kuntzelaers.

Verschil
GroenLinks-statenlid Andy Rossel vindt dat er een groot verschil is. Sabic zit hier, heeft het onderdeel Chemie van DSM overgenomen en zorgt voor heel veel werkgelegenheid. De samenwerking met Azerbeidzjan heeft Limburg volgens GroenLinks economisch nog niks opgeleverd.

Lees ook: Provincie mikt op Azerbeidzjan als handelspartner

Prijskaartje voor mensenrechten
De PvdA concludeerde daar dan weer uit dat er voor GroenLinks een prijskaartje hangt aan hoe de partij met mensenrechten omgaat.

Landelijk verhaal
VVD-gedeputeerde Twan Beurskens herhaalde zijn standpunt dat mensenrechten een kwestie is die bij de landelijke overheid thuis hoort. Daarmee liet Beurskens een ander geluid horen dan de fractievoorzitter van zijn partij, Joost van den Akker.

Ogen en mond niet sluiten
Die vindt dat de provincie op een gepast moment in de contacten met Azerbeidzjan best de mensenrechten aan de orde mag stellen. "Uiteraard in overleg met Nederlandse diplomaten maar we hoeven niet onze ogen te sluiten en onze mond te houden omdat we een lagere overheid zijn", aldus Van den Akker.

Lees ook: Wat weet u van Azerbeidzjan?

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

PvdA, GroenLinks en dierenpartij gaan lijstverbinding aan
Vragen over rol provincie bij doorstart Meerssen Papier
GroenLinks stoort zich aan banden met Azerbeidzjan
GroenLinks, PvdA, D66: geen coalitie met FvD of PVV
Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen