Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA met twee lijsten naar volgende Statenverkiezingen

Geplaatst opdinsdag 26 juni 2018 - 6:41

De PvdA komt bij de provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar uit met twee lijsten, eentje voor de kieskring Zuid-Limburg en eentje voor de kieskring Noord-en Midden-Limburg.

Wel staan op de eerste drie plaatsen van de twee lijsten dezelfde namen. Dat is besloten op een ledenvergadering van de PvdA-Limburg in Roermond.

Lijsttrekker
In 2014 kwam de partij ook uit met twee lijsten, maar toen was de lijsttrekker dezelfde in de persoon van Eric Geurts. Vanaf plaats twee stonden er kandidaten uit de twee regio's op, maar dat verandert nu dus.

Signaal
Volgens PvdA-Limburg voorzitter Jacques Costongs moeten in de kop van de lijst kandidaten staan die van belang zijn voor de hele provincie. "Die top moet een signaal zijn voor heel Limburg", aldus Costongs. "Met drie dezelfde kandidaten op beide lijsten kun je ook borgen dat er samenhang is in de fractie die wordt gekozen, want een kleine fractie moet compact zijn", zo zegt de Limburgse PvdA-voorzitter.

Te grote stap
Het bestuur had de leden overigens voorgesteld om in beide kieskringen op de eerste vijf plaatsen dezelfde kandidaten te zetten. Dat voorstel vond een meerderheid van de ledenvergadering te ver gaan en een te grote stap in vergelijking met vier jaar geleden. Regionale kandidaten moeten zichtbaarder op de twee lijsten staan, aldus die meerderheid. Vandaar dat de eerste drie plaatsen als compromis uit de bus kwam.

Eind november stelt de Limburgse PvdA de kandidatenlijst vast voor de provinciale Statenverkiezingen. Gedeputeerde Eric Geurts wordt zo goed als zeker opnieuw lijsttrekker.

De PvdA bezet momenteel 4 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen