Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

PvdA: Meer onderzoek naar baby's met afwijking

Geplaatst opvrijdag 25 mei 2018 - 16:10

De PvdA in het Limburgs Parlement wil dat er meer onderzoek komt naar de oorzaak van het feit dat in Parkstad en Noord-Limburg meer baby’s worden geboren met een afwijking dan in de rest van het land.

Daarvoor moet de provincie ook de beurs trekken, aldus de coalitiepartij.

Verder kijken
In een Statencommissie zei PvdA-statenlid Tirza Houben dat het belangrijk is om verder te kijken dan drank, drugs en roken als oorzaak. Ook de uitstoot van fijnstof kan volgens haar in deze specifieke gebieden een rol spelen. "Daar moeten we duidelijkheid over krijgen."

Aangeboren afwijking
Ook CDA en D66 stelden de kwestie aan de orde. Van de ongeveer achtduizend kinderen die jaarlijks in Limburg worden geboren, hebben er ongeveer 300 een aangeboren afwijking. Dat is één procent meer dan het landelijk gemiddelde van 2,84 procent.

Lees ook: Onderzoek: 'Meer baby's met afwijkingen in Limburg geboren'

Gissen
Bijzonder hoogleraar Gezondheidsbeleid Maria Jansen van de Universiteit Maastricht benadrukte in de Statencommissie dat het gissen blijft naar de precieze redenen van de afwijking in Parkstad en Noord-Limburg. "Een nadere analyse is mogelijk maar nog niet uitgevoerd", zo stelde zij.

Laaggeletterdheid
Zorgdeskundige Leo Bisschop wees op laaggeletterdheid als mogelijke factor. "Laaggeletterden zijn minder bezig en minder bezorgd om hun gezondheid."

Om de tafel
SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen gaat met de onderzoekers van de Universiteit Maastricht om de tafel om te bekijken welke rol de provincie kan spelen bij het nadere onderzoek 'in deze prangende zaak'. Zij wees er wel op dat dergelijk onderzoek niet is opgenomen in de begroting van de Sociale Agenda van de provincie 'en dat er dus een praktisch probleempje om de hoek komt kijken'.

Zondag gratis naar Groove Garden Festival in Sittard? Schrijf je in voor Limburgs nieuws en maak kans op twee kaarten.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen