Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA: Meer onderzoek naar baby's met afwijking

Geplaatst opvrijdag 25 mei 2018 - 16:10

De PvdA in het Limburgs Parlement wil dat er meer onderzoek komt naar de oorzaak van het feit dat in Parkstad en Noord-Limburg meer baby’s worden geboren met een afwijking dan in de rest van het land.

Daarvoor moet de provincie ook de beurs trekken, aldus de coalitiepartij.

Verder kijken
In een Statencommissie zei PvdA-statenlid Tirza Houben dat het belangrijk is om verder te kijken dan drank, drugs en roken als oorzaak. Ook de uitstoot van fijnstof kan volgens haar in deze specifieke gebieden een rol spelen. "Daar moeten we duidelijkheid over krijgen."

Aangeboren afwijking
Ook CDA en D66 stelden de kwestie aan de orde. Van de ongeveer achtduizend kinderen die jaarlijks in Limburg worden geboren, hebben er ongeveer 300 een aangeboren afwijking. Dat is één procent meer dan het landelijk gemiddelde van 2,84 procent.

Lees ook: Onderzoek: 'Meer baby's met afwijkingen in Limburg geboren'

Gissen
Bijzonder hoogleraar Gezondheidsbeleid Maria Jansen van de Universiteit Maastricht benadrukte in de Statencommissie dat het gissen blijft naar de precieze redenen van de afwijking in Parkstad en Noord-Limburg. "Een nadere analyse is mogelijk maar nog niet uitgevoerd", zo stelde zij.

Laaggeletterdheid
Zorgdeskundige Leo Bisschop wees op laaggeletterdheid als mogelijke factor. "Laaggeletterden zijn minder bezig en minder bezorgd om hun gezondheid."

Om de tafel
SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen gaat met de onderzoekers van de Universiteit Maastricht om de tafel om te bekijken welke rol de provincie kan spelen bij het nadere onderzoek 'in deze prangende zaak'. Zij wees er wel op dat dergelijk onderzoek niet is opgenomen in de begroting van de Sociale Agenda van de provincie 'en dat er dus een praktisch probleempje om de hoek komt kijken'.

Zondag gratis naar Groove Garden Festival in Sittard? Schrijf je in voor Limburgs nieuws en maak kans op twee kaarten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen