Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA in Maastricht zet drugsdebat op scherp

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2015 - 18:21

De PvdA in de Maastrichtse gemeenteraad heeft het drugsdebat op scherp gezet nog vóór het aantreden van Annemarie Penn-Te Strake als burgemeester en dus nieuwe eindverantwoordelijke.

De partij vraagt aan het stadsbestuur opnieuw het ingezetenencriterium, dat buitenlanders verbiedt coffeeshops te bezoeken, te laten vervallen. Volgens de PvdA is dat nodig om het spreidingsplan voor coffeeshops een vervolg te kunnen geven.

'Coffeecorner'
Eerder meldde Dagblad de Limburger dat de verplaatsing van shops naar de stadsrand onzeker is omdat de coffeeshopeigenaren nog geen omgevingsvergunning hebben aangevraagd.
Voormalig burgemeester Onno Hoes schreef in een van zijn laatste brieven aan de gemeenteraad dat hij de eigenaren van de wietboten Mississippi en SMoky en van coffeeshop Missouri een maand de tijd geeft om te bevestigen dat ze binnen zes maanden de benodigde vergunning zullen aanvragen, waardoor de bouw van de zogeheten coffeecorner aan de Köbbesweg van start kan.

Buitenlanders naar de stadsrand
De PvdA schaart zich nu achter de mening van de VOCM, de inmiddels opgeheven vereniging van coffeeshopeigenaren in Maastricht. Die stelde dat spreiding voor de coffeeshops nog weinig zin heeft als het ingezetenencriterium van kracht blijft.

Spreiding was namelijk bedoeld om buitenlandse drugskopers aan de stadsrand af te vangen, het ingezetenencriterium verbiedt hen de volledige toegang tot een coffeeshop. Dat staat haaks op elkaar, vindt ook PvdA-raadslid Anita van Ham. Ze wil van het stadsbestuur weten wat de nut en noodzaak is van verhuizing naar de stadsrand "nu u kennelijk nadrukkelijk wenst vast te houden aan het ingezetenencriterium".

Onno Hoes
Het was vooral Onno Hoes die stevig vasthield aan het buitenlandersverbod. Een meerderheid van de gemeenteraad was vanaf het begin tegen. In 2013 behaalde een motie om te stoppen met handhaving van het ingezetenencriterium een meerderheid. Hoes gaf daar echter geen gehoor aan, wat hij kon vanwege zijn eigenstandige bevoegdheid. Vanwege die bevoegdheid zijn de vragen van de PvdA extra saillant. De nieuwe burgemeester Annemarie Penn-Te Strake heeft haar mening over het drugsbeleid immers nog niet ontvouwd.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen