Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen bezoekt Limburg

Geplaatst opvrijdag 29 januari 2021 - 5:59

Vrijdag bezoekt PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen haar geboorteprovincie Limburg. De uit Maastricht afkomstige Ploumen heeft een druk programma met bezoeken in Heerlen, Stein en Maastricht.

In de vooravond vergadert zij digitaal met Limburgse PvdA-afdelingen. Ook is zij om half zes te gast bij L1 in het tv-programma L1mburg Centraal.

Lijsttrekker
Ploumen werd afgelopen zaterdag officieel tot lijsttrekker gekozen tijdens een ook al digitaal congres van de Partij van de Arbeid in Meppel. Zij werd door de partij als de beste kandidaat gezien om de plaats in te nemen van Lodewijk Asscher. Die trok zich twee weken geleden terug als lijsttrekker vanwege zijn rol als minister in de toeslagenaffaire.

Limburgse stemmen
Kan Ploumen de PvdA in Limburg aan extra stemmen helpen vanwege haar Limburgse achtergrond? Die kans is zeker aanwezig, al hangt het precieze aantal voor een behoorlijk deel af van de landelijke trend en populariteit van de partij. Maar Limburgers stemmen in ieder geval bovengemiddeld graag op een kandidaat uit de eigen provincie, of iemand die zoals Ploumen uit Limburg afkomstig is.

Voorkeurstemmen
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 werd Lilianne Ploumen met voorkeurstemmen en dus op eigen kracht gekozen. Zij stond op plek 10 van de kandidatenlijst, maar kwam daardoor toch in de Kamerbankjes terecht na de voor de PvdA dramatisch verlopen verkiezingen. De partij zakte toen van 38 naar 9 zetels.

Ploumen behaalde in 2017 in totaal 21.990 voorkeurstemmen. Daarvan kwam zo’n 12 procent - 2759 om precies te zijn - uit Limburg. Dat was het hoogste aantal van alle 20 kieskringen in Nederland. Ploumen kreeg in Limburg na toenmalig lijsttrekker Lodewijk Asscher de meeste stemmen. Overigens deed Ploumen het in de kieskring van haar woonplaats Amsterdam ook relatief goed, met 2259 voorkeurstemmen. De PvdA zelf scoorde als partij in Limburg in 2017 zoals zo vaak onder het al heel lage landelijke gemiddelde van 5,7 procent: in Limburg kwam de partij net boven de 4 procent uit.

Limburg-bonus
Bij de verkiezingen van 17 maart zal Ploumen als lijsttrekker in ieder geval veel meer stemmen halen dan in 2017. Maar een 'Limburg-bonus' zit er dus wel in. Ook al staat de PvdA in de peilingen nog steeds slechts op lichte winst - tussen de 11 en 13 zetels - na het historische debacle van 2017.

Het absolute electorale hoogtepunt van de PvdA in de afgelopen tien jaar waren de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012. Onder leiding van Diederik Samson behaalde de partij bijna 25 procent van de stemmen, goed voor 38 zetels. Dat waren er 8 meer dan in 2010. In Limburg kwam de PvdA uit op bijna 22 procent.

De huidige eurocommissaris Frans Timmermans uit Heerlen, die toen op de 8ste plek van de PvdA-lijst stond, was goed voor 10.401 voorkeurstemmen. Daarmee behaalde hij in Limburg de meeste stemmen na lijsttrekker Samsom. Net als Ploumen in 2017 dus - op een veel lager niveau - na lijsttrekker Asscher.

Neerwaarts
Na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2012 ging het bij de verkiezingen daarna bergafwaarts met de PvdA, ook in Limburg. Was de partij in 2010 nog goed voor 62 zetels in de Limburgse gemeenteraden. Bij de verkiezingen in maart 2014 zakte dat aantal al licht naar 59, om in 2018 terug te zakken naar 37 zetels. Los van PvdA'ers die op gecombineerde lijsten met GroenLinks en/of D66 werden gekozen. In percentages ging het van 11,23 procent in 2010, naar 8,49 procent in 2014 en 5,91 procent in 2018. Ook in het Limburgs Parlement daalde de PvdA van zes zetels in 2011 naar vier in 2015 en drie in 2019.

Timmermans-effect
Een lichtpunt voor de partij vormden wel de laatste Europese verkiezingen van 23 mei 2019. Met Frans Timmermans als lijsttrekker werd de PvdA ineens de grootste partij met 19 procent van de stemmen. En typerend voor het stemgedrag van de Limburgse kiezer scoorde de PvdA in Limburg nog een bijna 11 procent meer, met 29,74 procent.

Stemmen op de populaire 'eentje van ons' leverde ongekende aantallen stemmen op. In 2 van de 31 gemeenten - Simpelveld en Kerkrade - kwamen Timmermans en de PvdA uit boven de 40 procent. In 16 gemeenten werd een score tussen 30 en 40 procent neergezet en in 13 gemeenten tussen 20 en 30 procent.

Leven en werk
Lilianne Ploumen (58) is sinds 2003 lid van de PvdA. Van oktober 2007 tot januari 2012 was zij voorzitter van de partij. Van november 2012 tot oktober 2017 bekleedde zij de functie van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Op 23 maart 2017 werd Ploumen geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer.

Haar levensgeschiedenis is opgetekend in het boek 'De deur naar de macht', dat eind vorig jaar verscheen. 'Als dochter van de melkboer was het ondenkbaar om je stem te verheffen. Het waren de anderen die de dienst uitmaakten', zo valt te lezen op de achterflap. 'Totdat dat veranderde in mijn generatie en het mij lukte om die deur naar de macht te openen.'

'In dit boek laat ik zien hoe persoonlijk mijn politiek is en waarom ik geloof in een strategie die de kracht van sociale bewegingen en de macht van de politiek combineert', zo vult Ploumen nog aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen