Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA-leider Ploumen: noodfonds voor gedupeerde bedrijven

Geplaatst opvrijdag 16 juli 2021 - 19:17

Fractievoorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA in de Tweede Kamer vindt dat er een noodfonds moet komen voor bedrijven die gedupeerd zijn door de wateroverlast.

De uit Maastricht afkomstige Ploumen zei dat tijdens een bijeenkomt in boekhandel Dominicanen in Maastricht. Daarvoor bracht zij onder meer een bezoek aan het zwaar getroffen Eygelshoven.

Noodfonds
"Je ziet dat de mensen de scherven bij elkaar aan het rapen zijn. Sommige zaken bijvoorbeeld in de horeca zijn pas weer open na bijna een jaar dicht te zijn geweest. En dan krijgen ze nu met al dat water te maken. Daarom moeten we echt een noodfonds in het leven roepen", aldus Ploumen.

Mentaal
Ze pleit er ook voor dat er aandacht is voor de mentale gevolgen van de watersnoodramp. "Want soms zijn mensen alles kwijt. Of hebben angstaanjagende situaties meegemaakt door de enorme waterstromen", ze zegt Ploumen. "Er zijn speciale programma’s om hen te ondersteunen. Dat moeten we echt in de gaten houden."

Preventie
Ze stelt blij te zijn met het besluit van het kabinet om het hoogwater in Limburg als nationale ramp te bestempelen. Daardoor wordt schade die niet door de verzekering wordt gedekt, geheel of gedeeltelijk betaald door de Rijksoverheid met geld uit het Nationaal Rampenfonds. Ploumen vindt verder dat het Rijk de beurs moet trekken voor de financiering van preventieve maatregelen om herhaling te voorkomen.

Verantwoordelijkheid Rijk
"Er zijn na de overstromingen van 1993 en 1995 natuurlijk heel veel maatregelen genomen en heeft de rivier meer ruimte gekregen. Maar dat blijkt nu toch niet voldoende", zo betoogt Ploumen. "Dus zijn er extra ingrepen nodig, zoals het vergroten van waterbassins. Het Rijk moet daarbij zijn verantwoordelijkheid nemen. Want dergelijke extreme regenval blijft."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen